Ministrul anunță că a terminat schema de reorganizare a DIPI, dar n-a luat decizia esențială: spionii MAI vor fi civili sau militari

Ministrul anunță că a terminat schema de reorganizare a DIPI, dar n-a luat decizia esențială: spionii MAI vor fi civili sau militari

Ultimele cutremure din ministerul de Interne au impus o reorganizare a serviciului secret din subordine. Încă de la prima conferință de presă de după numire, ministrul Dragoș Tudorache a spus că vrea să facă rapid această reorganizare. Adevărul e că nici nu poate altfel decât ”rapid”, dat fiind faptul că mandatul său încetează în decembrie, odată cu al întregului Cabinet.

Termenul la care trebuia să fie încheiată pregătirea unui act normativ care să definitiveze acest lucru se încheie săptămâna asta. La sfârșitul săptămânii trecute, Tudorache a dat un interviu pentru news.ro în care spune că zilele astea e plecat la Consiliul JAI și că nu poate participa la ședința de guvern. Așa că rămâne ca ministerul pe care-l conduce să pună într-o scurtă dezbatere publică un proiect de OUG, pe care Cabinetul îl va adopta abia săptămâna viitoare.

Bomba abia acum vine. Ministrul spune că nu e încă sigur dacă DIPI – după reorganizare – trebuie să devină militarizată sau să rămână civilă!

Păi cum, frate, una dintre cele mai importante trăsături ale unui serviciu secret nu e decisă ferm, încă de la elaborarea schiței noii structuri? Uite că nu!

Ministrul ne-a explicat că ”păstrează până aproape de momentul final” varianta unei structuri militare. Cam ăsta ar trebui să fie finalul, dacă urmează supunerea la dezbaterea publică. Cât să mai amâni alegerea unei variante, mai ales că de această decizie depind bugetele pentru salarii, sistemul de lucru? În afara deciziei militar-civil rămân doar lucrurile mai puțin esențiale.

Înainte de a trece în revistă argumentele pro și contra civilie ale ministrului – multe dintre ele foarte corecte – mă gândesc că absența acestei decizii pe o problemă esențială sugerează că ordonanța nu era gata la sfârșitul săptămânii trecute. Adică acum 3 zile. Ddacă va fi gata zilele astea, înseamnă că e făcută pe genunchi.

În fine, ministrul spune că o structură militară acționează cu mai multă strictețe, dar are dezavantajul că amintește de vechea poreclă, ”Doi ș-un sfert”. Civilia – de fapt, adaptarea termenului de ”funcționar special” din poliție la munca dintr-un serviciu secret – are dezavantajul lipsei controlului ferm asupra unei structuri care pare scăpată din mână. Se pare că problema juridică pe care experții o au de rezolvat - și pe care nu o rezolvaseră până duminică – este de a impune unor funcționari civili reguli militare. Este soluția ”semimilitarizată” pe care ministrul a sugerat că o preferă.

Plus că nu știm ce s-a decis în privința controlului asupra activității DIPI, dar faptul că reorganizarea pare să se rezolve prin OUG arată că nu se va schimba major felul în care ministrul și premierul exercită acum acest control.