Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Agriculturii, pentru EVZ: Vom crea o agenție specială care se va ocupa de fondul mutual. CÂND ar putea intra acesta „în pâine”
Ministrul Agriculturii, pentru EVZ: Vom crea o agenție specială care se va ocupa de fondul mutual. CÂND ar putea intra acesta „în pâine”

Ministrul Agriculturii, pentru EVZ: Vom crea o agenție specială care se va ocupa de fondul mutual. CÂND ar putea intra acesta „în pâine”

Proiectul de lege privind fondul mutual pentru despăgubiri în sectorul agricol există, dar ar putea fi aprobat fără a îl trece prin Parlament, ci prin ordonanță de urgență, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, pentru EVZ.

 „Ultima formă pe care am agreat-o în minister este să creăm o agenție în subordinea Ministerului Agriculturii, în care să lucreze 30 de oameni luați tot din Minister, ca să nu mai angajăm oameni, și care să se ocupe de acreditarea fondului”,a explicat ministrul.

 Irimescu a precizat că au fost luate în calcul mai multe variante, din care una s-a referit la crearea fondului de către fermieri, iar statul doar să ajute, dar se ridicau mai multe probleme.

Între fermieri exista suspiciunea că, odată creat Fondul, care ar fi administrat de femieri, cineva ar putea pleca cu banii. „Ministerul Agriculturii poate crea însă această agenție, care să aibă grijă de fonduri și să se ocupe și de despăgubiri. După aceea, fermierii pot spune ce oameni vor de la Agenție și aceasta să intre în administrare privată”, a precizat ministrul.

Minsiterul a precizat și când ar putea deveni operațional fondul mutual.


De asemenea, s-a discutat și ca participanții la font să fie fermieri activi, iar contribuțiile să vină din partea celor care au peste un anumit număr de hectare, dar, sigur, orice femier va dori, poate contribui cu bani, a mai declarat ministrul.

Pașii de urmat ar fi: să se creeze agenția, odată cu apariția legii sau a OUG, organizațiile de producători șă vină și să înainteze documentația pentru acreditarea Fondului Mutual, odată cu crearea Agenției respective, iar apoi să se treacă la administrarea Fondului, inclusiv la acordarea de despăgubiri.

„Mai devreme de începutul anului viitor, Fondul nu cred că ar putea fi operațional”, a conchis ministrul Achim Irimescu.