Evenimentul Zilei > Politica > Miniștrii PNL au demisionat. Victor Ponta a numit deja interimari. Șeful ANAF refuză să plece | UPDATE
Miniștrii PNL au demisionat. Victor Ponta a numit deja interimari. Șeful ANAF refuză să plece | UPDATE

Miniștrii PNL au demisionat. Victor Ponta a numit deja interimari. Șeful ANAF refuză să plece | UPDATE

Ultimul act al divorţului USL se materializează astăzi prin demisiile demnitarilor PNL din Guvernul României. Miniștrii PNL au fost primii, demisionând în cursul dimineții. Premierul Victor Ponta a fost la Cotroceni, pentru o scurtă discuție cu Traian Băsescu, și a numit deja interimari pe ministerele eliberate de PNL.
  • UPDATE 14.54. Șeful ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a declarat că refuză să demisioneze din funcție. 


Miniștrii interimari au preluat astăzi portofoliile lăsate libere de PNL și vor sta în funcții până pe 4 februarie, când Ponta speră să se prezinte în Parlament cu un nou cabinet, fără PNL, dar cu UDMR. Ministerele eliberate de PNL au fost preluate cu titlu de interimat de următorii:

  • Nicolae Bănicioiu, ministru al tineretului si sportului, numit în funcţia de ministru al sănătăţii, interimar
  • Doina Pană, ministru delegate pentru dialog social, numită în funcţia de ministru al Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, interimar
  • Dan Şova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine,numit în funcţia de ministru al transporturilor, interimar
  • Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică – ministru al culturii, interimar
  • Rovana Plumb, ministrul mediului şi schimbărilor climatice – ministru delegat pentru ape, paduri si piscicultura, interimar
  • Robert Cazanciuc, ministrul justitiei – ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, interimar
  • Titus Corlățean, ministrul afacerilor externe – ministru delegat pentru romanii de pretutindeni, interimar

Ultimul episod din filmul ruperii USL: demisiile demnitarilor liberali
Ora 9.30. Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria. Până la ora 12.00, când urmează să înceapă şedinţa săptămânală a Guvernului României, demnitarii liberali îşi vor depune demisiile.
Ora10.00. Conform postului B1 TV a ajuns la Guvern şi ministrul Mariana Câmpeanu care a intrat într-o întâlnire cu prim-ministrul Victor Ponta. Surse citate de postul de ştiri au informat că Ponta va urma să primească demisiile liberalilor la ora 11.00. Mariana Câmpeanu a fost filmată urcând în viteză pe treptele de la intrarea în Palatul Victoria. 
Mircea Diaconu a declarat marţi seara, pe Antena 3, că Mariana Câmpeanu nu ar fi avut niciun atac vascular şi că a suferit, de fapt doar un puseu de tensiune.
Ora 10.15. Surse citate de B1 TV au informat că Victor Ponta a cerut o întâlnire cu miniştrii liberali din Guvern. Întâlnirea este programată la ora 11.00. Ministrul Apărării Mircea Duşa a ajuns şi el la Guvern în jurul orei 10.15, a mai informat B1 TV. Surse liberale au informat că toate demisiile vor fi depuse până la ora 11.15 şi că miniştrii PNL vor susţine conferinţe de presă pentru a explica activitatea desfăşurată până în acest moment.
Ora 10.30: Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că nu ştie de şedinţa demnitarilor liberali cu prim-ministrul Victor Ponta, şedinţă anunţată ”pe surse” ”În mod normal trebuie să demisioneze toţi miniştrii, în frunte cu premierul”, a spus acesta pe B1 TV. Nicolăescu a mai precizat că nu cunoaşte motivele pentru care Mariana Câmpeanu a ajuns lai devreme la Guvern şi nu ştie ce discută aceasta cu Victor Ponta.
Eu cred că demisia este un gest normal, corect şi trebuie să ne respectăm decizia. Nu am primit nicio convocare la vreo discuţie cu prim-ministrul. Eu nu ştiu de aşa ceva şi nici nu am auzit. Miniştrii sunt oameni politici, sunt numiţi de partidele politice şi trebuie să acţioneze în conformitate cu deciziile partidelor”, a declarat Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, într-o intervenţie telefonică de pe B1 TV.
Ora 10.40: După discuţia cu Victor Ponta, ministrul Mariana Câmpeanu şi-a prezentat demisia din funcţie.
Ora 10. 48: Cristian Bușoi a demisionat de la CNAS.
Ora 10.48. Premierul Victor Ponta a plecat la Cotroceni pentru o discuție cu președintele Traian Băsescu.
Victor Ponta nu demisionează, lasă lucrurile în seama Parlamentului
Ora 11.11. Victor Ponta a plecat de la Cotroceni, după o discuție de numai câteva minute cu președintele Traian Băsescu. După discuţia cu preşedintele, Victor Ponta a avut o intervenţie telefonică, în direct, în emisiunea ”Evenimentul zilei”, de pe postul 1 TV. Întrebat dacă va demisiona din funcţia de prim-ministru, având în vedere că USL nu mai există, Victor Ponta a răspuns că decizia este de competenţa Parlamentului. 

  • Citiţi mai multe detalii aici: EXCLUSIV. Victor Ponta la "Evenimentul zilei" TV: Nu am discutat cu nimeni despre o nouă majoritate. Prim-ministrul nu se gândește la DEMISIE

Ponta, despre discuţia cu Băsescu:
"I-am propus președintelui ca în locul miniștrilor liberali să numesc ca interimari membri actuali ai cabinetului, iar săptămâna viitoare să merg în Parlament cu o nouă structură a guvernului", a declarat Ponta în direct la "Evenimentul zilei TV". "Președintele m-a asigurat că va semna imediat decretele cu interimarii. Îndată ce se publică decretele astăzi, în Monitorul Oficial, vorm avea ședința de guvern".
Acesta a mai declarat că a discutat cu Traian Băsescu despre Memorandumul cu FMI. "Vom adopta în ședința de astăzi Memorandumul cu FMI în condițiile pe care le-am discutat cu președintele țării, care îl va semna", a dat el asigurări.
Ora 12.07: Guvernul a făcut anunţul oficial privind lista miniştrilor interimari.
Ora 12.44. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care ia act de demisiile miniştrilor liberali, precum şi pe cele de numire a interimarilor la portofoliile deţinute de aceştia.
Cine sunt demnitarii demisionari
"Miniștrii noștri, practic, și-au anunțat demisia din punct de vedere politic. Mâine (n.r. miercuri), în cursul dimineții, până în ora 12,00, toți miniștrii și ceilalți demnitari, secretarii de stat și cei asimilați, își vor depune legal, oficial, birocratic, demisia la Registratura Guvernului", a spus Antonescu, la finalul Delegației Permanente a PNL.
Astfel, membrii Guvernului care urmează să își depună demisiile sunt: ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, ministrul Culturii, Gigel Știrbu, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, Mihai Voicu, ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Varga.
Liberalii Daniel Chițoiu și Andrei Gerea și-au depus deja, în urmă cu câteva zile, demisiile din funcțiile de ministru al Finanțelor Publice, respectiv al Economiei. Un alt portofoliu care a fost revendicat de PNL este cel al Afacerilor Interne, care a fost condus de Radu Stroe, liberalul demisionând după accidentul aviatic care a avut loc în ianuarie, în munții Apuseni.
Potrivit Biroului de presă al Executivului, ședința de miercuri a Guvernului urmează să aibă loc începând cu ora 12,00.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: