Ministerul ucrainean al Apărării: rușii deplasează tehnică și echipament militar în centrul Crimeii. Gazprom amenință cu blocarea exporturilor de gaze către Ucraina

Ministerul ucrainean al Apărării: rușii deplasează tehnică și echipament militar în centrul Crimeii. Gazprom amenință cu blocarea exporturilor de gaze către Ucraina

Militarii ruşi îşi deplasează tehnica şi echipamentele în estul Crimeii (peninsulă din sudul Ucrainei), însă nu se cunoaşte încă motivul acestor “mişcări", a declarat astăzi şeful Centrului media din Crimeea al Ministerului ucrainean al Apărării, Vladislav Selezniov, citat de agenţia ucraineană de presă Unian.

UPDATE 16.30 Gazprom a avertizat guvernul interimar de la Kiev că există riscul sistării exporturilor de gaze către Ucraina dacă noua administrație nu achită datoria de 1,9 miliarde de dolari. O măsură similară a fost luată la începutul anului 2009 UPDATE 15.30 Observatorii militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care au fost împiedicaţi ieri de bărbaţi înarmaţi să intre în Peninsula Crimeea vor încerca din nou, astăzi, să intre, a anunţat o sursă apropiată observatorilor.

Sursa citată nu a precizat când şi unde vor încerca cei 40 de observatori, care reprezintă 21 dintre cele 57 de naţiuni ale organizaţiei internaţionale, să intre din nou în peninsulă. După ce au fost îndepărtaţi joi de la unul dintre cele două puncte de intrare posibile de către bărbaţi înarmaţi, observatorii au petrecut noaptea în oraşul ucrainean Herson, sudul UcraineI .

O sursă diplomatică occidentală a precizat că observatorii au fost opriţi să treacă de “două grupuri de bărbaţi înarmaţi, profesionişti, bine antrenaţi”. Între timp, în noaptea de joi spre vineri, între 20 şi 30 de camioane grele şi autobuze au plecat dinspre trecerea cu feribotul din Kerci spre “interiorul Crimeii". “Nu ştim ce se află la bordul lor, totul este foarte bine acoperit cu pânză de cort", a scris Selezniov pe contul său de Facebook. Vineri dimineaţa, potrivit acestuia, “11 vehicule militare de logistică s-au îndreptat de la trecerea cu feribotul din Kerci în interiorul peninsulei Crimeea".

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o postare ulterioară, acelaşi oficial al Ministerului ucrainean al Apărării raporta că, în cursul dimineţii de vineri, “18 camioane cu militari ruşi au sosit în zona capului Chauda din Feodosia."Militarii ruşi desfăşoară pe teritoriul poligonului Chauda o tabără de campanie", a indicat acesta, adăugând, cu referire “la surse", că în viitorul apropiat în zona respectivă se aşteaptă sosirea unei nave de debarcare a Federaţiei Ruse. Se ştie că în zonă malurile sunt abrupte, ceea ce face dificilă o desantare de trupe, însă nimic nu poate fi exclus, a mai spus el.

Potrivit acestuia, în Crimeea continuă blocarea unităţilor militare ucrainene din Simferopol (capitala regiunii), Kerci, Feodosia, Perevalnoie, Sevastopol, Ialta şi Novoozernoe. Responsabilul cu presa al Ministerului ucrainean de Interne susţine că militari ucraineni din Novoozernoe au reuşit să distrugă mai multe cazemate ridicate de persoane înarmate necunoscute.

În acelaşi timp, după cum relatează agenţia de presă menţionată, comandamentul pazei de coastă ucrainene din Simferopol a fost blocat din jur împrejur cu structuri de beton. Toate cele trei căi de acces sunt blocate.