Ministerul Sănătății a publicat lista cu centrele unde se poate administra noul vaccin anti COVID 19

Sursa: arhiva EVZ

Noul vaccin este eficient și împotriva variantei Omicron și a subvariantelor sale care sunt dominante în acest moment. Vaccinul se poate administra în centrele de vaccinare, dar și la cerere la medicii de familie.

Ministerul Sănătății a publicat lista cu centrele de vaccinare în care se poate administra nou vaccin anticoronavirus, adaptat pentru varianta Omicron și subvariantele sale. Vaccinul Cominarty original / Omicron BA.4-5 este produs de compania Pfizer BioNTech.

Protecție împotriva complicațiilor

Potrivit Ministerului Sănătății acest vaccin asigură o imunitate mai bună în fața subvariantelor Omicron care sunt dominante în acest moment la nivel mondial. Studiile medicale au arătat că acest vaccin oferă o protecție de 96% împotriva formelor severe de boală.

„Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin trei luni înainte.

Vaccinul oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii. Noul vaccin împotriva COVID-19 este disponibil în centrele de vaccinare și, la cerere, la medicii de familie“, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Sănătății.

Lista centrelor de vaccinare. 

Vaccin mai eficient

Jumătate din noul vaccin are aceeași compoziție ca și vaccinul precedent dezvoltat Pfizer-BioNTech. Cealaltă jumătate este alcătuită dintr-un ser ARN mesager care ţinteşte în mod special subtipurile BA.4 şi BA.5 ale variantei Omicron a coronavirusului.

Datele furnizate de studiile preclinice sugerează că acest vaccin actualizat oferă o bună reacţie neutralizantă a anticorpilor împotriva acestor două subtipuri, precum şi împotriva altor subtipuri ale variantei Omicron.

Sub-variantele Omicron BA.4 şi BA.5 au dus la o creştere a cazurilor de COVID-19 în Europa şi Statele Unite, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare că pandemia nu s-a încheiat

Varianta Omicron s-a dovedit a fi însă mai blândă decât variantele care au apărut înaintea sa, cum ar fi Delta și Alpha. Simptomele sunt similare unei răceli obișnuite: durere de cap, durere în gât, tuse, strănut și ocazional febră. Recent a apărut un nou simptom la mulți pacienți infectați cu noile subvariante: transpirațiile nocturne.