Ministerul Sănătăţii a făcut plângere la DNA după ce a descoperit NEREGULI la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş

Ministerul Sănătăţii a făcut plângere la DNA după ce a descoperit NEREGULI la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş

Ministerul Sănătăţii a trimis informări la DNA după ce a descoperit posibile fapte de corupţie în Spitalul Clinic Judeţean din Târgu Mureş.

Contractele de achiziţii ale unităţii sanitare au fost verificate de către inspectorii Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, care au descoperit nereguli în mai multe documente ce vizează achiziţii de substanţe dezinfectate.

Redăm mai jos comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii:

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a efectuat, în luna mai, o verificare a SCJU Tg. Mureș și a constatat mai multe nereguli, dintre care amintim următoarele:

Ne puteți urmări și pe Google News

Achiziția de dezinfectanți în anul 2016  s-a făcut prin licitație deschisă în cadrul căreia a fost restricționat artificial participarea firmelor ofertante în favoarea companiilor Hexi Pharma și Al Carina.

Metoda folosită a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare în mod eronat și nejustificat, standarde care nu se aplică produselor achiziționate.

Câteva exemple: la achiziția de dezinfectanți de suprafețe au fost menționate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achiziția de dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe critice prin ștergere au fost introduse standarde specifice dezinfectanților industriali.

În altă ordine de idei, la unii dezinfectanți nu au fost cerute standardele obligatorii, ci înlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectanții prin ștergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerințele specifice.

Derularea programului de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mureș cu finanțare  din fonduri europene (Prgramul Operațional Regional) are mai multe nereguli constatate în urma controlului.

O parte a instrumentarului achiziționat și recepționat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au găsit aparatura sigilată pentru secțiile de chirurgie ortopedie pediatrică și pentru sala de aplicare de ghips în timp ce personalul folosea în continuare un isntrumentar uzat și necorespunzător. Corpul de Control a desigilat instrumentarul și a dispus folosirea acestuia.

În proiect și în caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau să fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte două cabinete (planificare familială și reumatologie) care au fost dotate cu aparatură deși nu erau cuprinse în proiect sau în documentația de licitație.

Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familială (ecograf cu sondă vaginală) nici nu putea fi folosit pentru că avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a funcționa este necesară achiziționarea unei sonde tip Doppler și a softurilor pentru obstetrică-ginecologie. Cu același instrumentar au fost dotate și două cabinete de obstetrică-ginecologie.

Având în vedere constatările Corpului de Control, raportul va fi înaintat de Ministerul Sănătății către Direcția Națională Anticorupție pentru analizarea unor eventuale fapte de natură penală.