Reprezentanții Ministerului Justiției din Republica Moldova au reacționat după raportul publica de Promo-Lex, care viza condițiile de trai în Penitenciarul 13.
Reprezentanții Ministerului Justiției din Republica Moldova au dat o replică, după semnalele transmise de Promo-Lex.
Săptămâna trecută, Promo-Lex a publicat un raport, care releva faptul că penitenciarul nr. 13 se confruntă cu o suprapopulare gravă, depășind cu 98,9% standardele internaționale. Iar, spațiul conceput, conform standardului internaționale, pentru 377 de deținuți, găzduiește în prezent 750.
Reprezentanții MJ au aspus că numărul deținuților în Penitenciarul nr. 13 s-a diminuat de la peste 1.200 în anul 2016 până la circa 700 de persoane la începutul acestui an.
Raportul prezentat de Ministerul Justiției din Republica Moldova
În raport se mai precizează că autorii au operat cu standardul de 6 m2, recomandat de către Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT), care diferă de reglementările naționale și ale altor state europene de 4 m2 per deținut.
„Având în vedere infrastructura învechită a Penitenciarului nr.13, reproiectarea spațiilor locative pentru atingerea recomandărilor internaționale privind suprafața celulelor sau operarea modificărilor structurale este imposibil de realizat.”
Standardul de 6 m2 se recomandă statelor membre pentru a fi luat în calcul la următoarele proiecte de infrastructură penitenciară.
„Situația din Penitenciarul nr.13 s-a îmbunătățit considerabil în ultima perioadă, lucru remarcat atât de organismele internaționale în materia drepturilor omului, cât și de cele naționale. Una dintre măsurile implementate a fost transferul minorilor aflați în arest preventiv în Centrul de detenție pentru minori și tineri din Goian, din martie 2023. În acest an, se planifică și transferarea tinerilor cu vârsta de până la 21 de ani, ceea va contribui la diminuarea supraaglomerării Penitenciarului nr. 13. Un alt exemplu de respectare a condițiilor minime de detenție este sectorul de femei, unde se află circa 40 de deținute într-un spațiu destinat pentru 80 de persoane”. Au afirmat oficialii de la Ministerul Justiției.
Ce măsuri au fost luate
Ministerul Justiției, împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor a luat mai multe măsuri, astfel:
închiderea sectorului de detenție aflat la demisol care nu corespundea standardelor minime de detenție, ceea ce a redus numărul de locuri de detenție; reparația capitală a acoperișului tuturor edificiilor din cadrul Penitenciarului nr.13; separarea completă a blocului sanitar de restul celulei în toate spațiile de detenție, proces ce urmează a fi finalizat în acest an; reparația celulelor cu înlocuirea geamurilor, pentru asigurarea iluminării și ventilării naturale suficiente, proces care se realizează etapizat, reieșind din necesitatea de a elibera temporar spațiile supuse lucrărilor de reparației; renovarea integrală a secției medicale, care a fost acreditată, fiind astfel confirmată respectarea cerințelor de calitate pentru acordarea asistenței medicale calificate; renovarea capitală a sectorului pentru deținerea femeilor, inclusiv amenajarea unui cabinet medical (ginecologic); reparația spațiilor auxiliare (sala festivă pentru desfășurarea activităților de reintegrare socială, sala pentru video-conferințe, spațiile pentru plimbare, cantina penitenciarului etc.).
sursa: agora.md.