Ministerul Finanțelor oferă titluri de stat cu dobânzi mai mici decât rata inflației. În termeni reali, iei mai puțin decât depui

Sursa foto: Dreamstime.com

Titlurile de stat Tezaur sunt disponibile, din nou, pentru populație începând cu data de 8 august. Românii care dispun de economii pot investi în astfel de titluri, cu perioadă de maturitate de un an și cu dobândă de 8,25% pe an, emise de Ministerul Finanțelor Publice. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată. Dobânda este însă mult mai mică decât rata anuală a inflației, de peste 15% în iunie.

Românii care au economii și vor să le plaseze într-o investiție cu dobândă peste cea practicată de bănci au posibilitatea să achiziționeze titluri Tezaur. Din 8 august Ministerul Finanțelor Publice a mai lansat o emisiune de astfel de titluri de stat, cu un randament de 8,25% pe an. Noile titluri au termen de maturitate de un an, când vor putea fi răscumpărate.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De menționat că în luna iulnie, românii au cumpărat titluri de stat în valoare de 1,49 miliarde de lei.

„Interesul românilor pentru titlurile de stat Tezaur s-a menţinut la un nivel ridicat şi în luna iulie, suma investită ajungând la 1,49 miliarde lei”, au transmis reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice.

Cine poate cumpăra titluri Tezaur

Potrivit sursei citate, titlurile de stat pot fi cumpărate online, în perioada 8 - 26 august, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. În paralel, între 8 - 29 august, aceste titluri de stat vor putea fi achiziționate de români direct de la unităţile Trezoreriei Statului.

O altă sursă de unde pot fi achiziționate este Compania Naţională Poşta Română. De la unitățile Poșteri Române pot fi achiziționate titluri de stat, între 8 - 26 august de românii care locuiesc în mediul urban, iar în perioada 8 - 25 august de către cei din mediul rural.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, având posibilitatea de a anula subscrierile deja efectuate, doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Pot achiziționa astfel de titluri persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Iar veniturile obținute în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Investiții sigure și garantate

Titlurile de stat Tezaur reprezintă unul dintre plasamentele cele mai sigure, preferate de investitori. Aceasta și pentru că dobânzile practicate de statul român sunt peste cele oferite de băncile comerciale pentru depozitele de economii.

Altfel spus, titlurile de stat reprezintă un instrument prin care cetățenii împrumută bani statului, pe o perioadă de timp bine determinată. Fondurile sunt folosite pentru acoperiere deficitului bugetar.

Aceste instrumente sunt de două tipuri. Unele sunt pe termen scurt, cu maturitate au maturitatea mai mică de un an și reprezintă certificate de trezorerie cu discount. În acest caz, cîștigul va fi de cel mult un punct procentual peste prețul plătit.

Există li titluri de stat pe termen lung și mediu care au perioada de maturitate mai mare de un an și care se poate întinde până la 10 sau chiar 15 ani. De regulă, însă, majoritatea nu vor depăși 60 luni. Acestea se vând la valoarea nominală și sunt purtătoare de dobândă.

Avantajele titlurilor de stat

Principalul avantaj al acestor titluri de stat esteă că sumele investite și dobânzile aferente sunt garantate integral de către stat cu condiția ca statul respectiv să fie stabil. Acest lucru este valabil în cazul Germaniei, considerată una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii. În cazul țărilor emergente, precum România, riscurile de neplată sunt mai mari și, în consecință, dobânzile pentru titluri de stat vor fi mai mari.

În situația în care țara ajunge în faliment sau în imposibilitate de plată investitorii nu-și vor mai primi banii. O astfel de situția este puțin probabilă, în țara noastră, în ciuda riscului crescut pe care îl prezintă.

Titlurile de stat Tezaur sunt dedicate populației largi, deci oricine poate investi cu condiția să fi împlinit 18 ani.  Valoarea nominală a unui titlu de stat este 1 leu în cazul emisiunii Tezaur sau de 100 lei sau 100 euro în cazul emisiunii Fidelis. Un alt avantaj, pe care l-am prezentat și mai sus, este că sumele câștigate nu sunt supuse impozitării.

Dezavantaje ale titlurilor de stat

Pe de altă parte, în general, dobânzile sunt mai mici decât cele oferite de instituțiile bancare. Nu și în cazul de față când le depășesc cu două puncte procentuale. Titlurile de stat sunt plasamente considerate foarte sigure, astfel că în multe cazuri dobânzile nu vor depăși rata inflației.

Un alt dezavantaj, în cazul titlurilor Tezaur este că nu pot fi tranferate. Singura variantă de a vinde astfel de plasamente este o înțelegere privată cu o persoană care să le cumpere. De asemenea, mai este posibilă răscumpărarea de la Trezorerie, înainte de termen, caz în care se pierde dobânda cumulată. Titlurile Tezaur pot fi transferate doar în situația în care deținătorul de drept a decedat și doar moștenitorilor legali.

Riscul de a primi dobânzi mai mici. Acest risc depinde de valoarea dobânzii de referință. Dacă, de exemplu, ai investit în titluri de stat la o dobândă anuală de 3 %, iar inflația crește, BNR va mări și dobânda de referință. Noile emisiuni de titluri de stat vor avea dobânzi anuale mai mari comparativ cu cele deținte de tine, iar acest lucru implică pierderi financiare.

Există și posibilitatea ca inflația să scadă, iar dobânda de referință să scadă, investițiile tale să valoreze mai mult decât noile emisiuni. Un bun exemplu în acest sens sunt Titlurile de Stat Centenar din 2018, care ofereau randamente și de 5 %, conform financer.com.