Ministerul Finanțelor împrumută sume uriașe, aproape zilnic, pentru a acoperi găurile din buget. Într-o singură zi, joi. 27 iulie, instituția condusă de Marcel Boloș a solicitat peste trei miliarde de lei de la bănci.
Suma împrumutată de Guvern, joi, prin ministerul condus de Marcel Boloș, a fost de aproape 3,036 miliarde de lei. Banii au fost atrași din împrumuturi de la bănci, în baza a două emisiuni de obligațiuni de stat.
Ministerul Finanțelor caută bani
Instituția condusă de Marcel Boloș a împrumutat 3,036 miliarde de lei din bănci prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni de stat. Informația a fost dată publicității de Banca Națională a României. Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 1,366 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 19 luni. Randamentul mediu pentru acestea este de 6,1% pe an.
Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei. Băncile au subscris aproape 1,831 miliarde de lei pentru acest împrumut.
O nouă licitație, suplimentară, este programată pentru vineri. În urma acestei licitații, Ministerul Finanțelor încearcă să atragă alte 75 de milioane de lei la același randament stabilit joi.
Împrumut de 1,67 miliarde de lei
Ministerul Finanțelor a împrumutat încă 1,67 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de obligaţiuni cu maturitatea la 58 de luni. Randamentul mediu este de 6,67% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,795 miliarde lei.
Pentru luna iunie, ministerul condus de Marcel Boloș a planificat să atragă din împrumuturi de la băncile comerciale 6,2 miliarde de lei. În plus vor fi atrase alte 750 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma totală, de 6,95 miliarde de lei, este cu 1,06 miliarde de lei mai mare faţă de cea programată luna trecută. În mai 2024 au fost atrași 5,89 miliarde de lei, sumă destinată refinanţării datoriei publice şi pentru finanțarea deficitului bugetului de stat.
Ministerul Finanțelor, misiune imposibilă
Comisia Europeană a înrăutățit prognoza de deficit pentru România, în cursul lunii mai. Oficialii europeni au atras atenția că deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB până la finalul anului 2024. iar anul viitor va ajunge la 7% din PIB. Ministerul Finanțelor trebuie să facă față cheltuielilor excesive angajate de statul român.
Pe de altă parte, Comisia a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în 2024. Acesta este un efect al accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari.
Anterior, în prognoza publicată în toamna anului trecut, Comisia se aștepta ca deficitul guvernamental al României să se reducă, de la 6,3% din PIB, până la 5,3% din PIB în 2024 şi 5,1% din PIB în 2025. Oficialii de la Bruxelles se așteptau ca Guvernul să implementeze măsurile de consolidare fiscală asumate în luna ianuarie 2024.
Acum, Comisia precizează că deficitul guvernamental va rămâne la un nivel foarte ridicat pe întreaga perioadă a intervalului de prognoză.