DOCUMENT. Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă care stabileşte regimul Declaraţiei unice
Editura Evenimentul si Capital

DOCUMENT. Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă care stabileşte regimul Declaraţiei unice

Autor: | | 0 Comentarii | 1632 Vizualizari

Declaraţia unică va trebui depusă, în 2018, până la data de 15 iulie, iar din 2019 - până la 15 martie. Plăţile anticipate în contul impozitului pe veniturile realizate din activităţi economice de persoane fizice vor fi eliminate urmând să fie instituit un singur termen de plată, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Documentul poate fi citit AICI.

Noul formular înlocuieşte declaraţiile:

D200 - veniturile realizate din România;

D201 - veniturile realizate din străinătate;

D220 - venitul estimat/norma de venit;

D221 - norme de venit în agricultură;

D600 – venitul care reprezintă baza pentru contribuţiile de asigurări (CAS);

D604 - stabilirea contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele fără venit;

D605 - stoparea CASS pentru persoanele fără venit.

  • Alte modificări cuprinse în proiectul de act normativ vizează excluderea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală din sfera veniturilor din activităţilor independente, dar şi faptul că opţiunea privind redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit către entităţi non-profit poate rămâne valabilă doi ani fiscali consecutivi.

  • Declaraţia unică se depune până la data de 15 martie a anului următor celui de realizare a veniturilor, termen până la care se efectuează şi plata impozitului, în majoritatea cazurilor. Prin excepţie, pentru anul în curs termenul de depunere este 15 iulie.

  • Proiectul citat prevede şi un sistem de bonificaţii pentru depunerea online a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale până la 15 martie 2018, constând în acordarea unei reduceri de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019. De asemenea, pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat, plătit integral până la data de 15 decembrie 2018.

  • Documentul, potrivit unei sinteze făcute de Agerpres, aduce o serie de modificări în ceea ce priveşte veniturile din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală în cazul cărora se trece de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de către organul fiscal prin decizie de impunere, la un sistem în care calculul contribuţiei este efectuat de către persoana fizică prin Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

  • Contribuţia de asigurări sociale pentru anul curent se stabileşte prin depunerea Declaraţiei unice privind de către persoana fizică, prin aplicarea cotei de contribuţie de asigurări sociale la venitul ales, cel puţin egal cu 12 salarii de bază brute pe ţară.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate