Ministerul Educației a introdus o serie de schimbări la metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație, publicate pe site-ul oficial, luni seară, pe 2 decembrie. Una dintre modificări este reintorducerea obligativității pentru studenți să susțină, la finalizarea studiilor, o lucrare de licență și examen. Dacă modificarea va fi aprobată, aceasta va intra în vigoare de la jumătatea acestui an universitar.
Proiect neanunțat în campania electorală
Proiectul de ordin, care aduce modificări importante în mijlocul anului universitar, nu a fost anunțat și apare la finalizarea campaniei electorale în care Ligia Deca, ministra educației, a candidat pentru un loc de parlamentar.
Cu o lună înaintea campaniei electorale și pe durata acestia, nu a fost propus în dezbatere niciun proiect de act normativ care să aducă vreo schimbare majoră în legislația actuală.
Cum se va modifica legislația acutală
Articolul 24, alin (1) se va modifica astfel:
”(1) Examenul de licență/diplomă constă în două probe, după cum urmează:
a) proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
b) proba de prezentare şi susţinere publică a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă,” conform proiectului citat.
Din 2016, până acum, cele două probe erau la alegerea fiecărei facultăți sau universități, iar metodologia stabilea că se susțin una sau două probe, nu ambele.
Forma anterioară a proiectului propus de Ministerul Educației
„Examenul de licență/diplomă constă în una sau două probe, stabilite de către senatul universitar, după cum urmează:
a) proba de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate;
b) proba de prezentare și susținere a lucrării de licență/proiectului de diplomă.”
Actuala formă a fost adoptată tot de Ligia Deca, prin ordin de minsitru, semnat prin delegare de secretarul de stat Gigel Paraschiv, în februarie 2024, în urmă cu 9 luni.
„Prezenta metodologie-cadru se aplică începând cu sesiunile de examene de finalizare a studiilor aferente promoției anului universitar 2023-2024”, confrom textul actului normativ.
Ministerul Educație nu a publicat motivul pentru modificarea actului normativ, așa cum prevede Legea transparenței decizionale în administrația publică 52/2003.
„Anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoștința publicului, în condițiile alin. (1), cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice. Anunțul va cuprinde: data afișării, o notă de fundamentare, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, un studiu de impact și/sau de fezabilitate, după caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum și termenul-limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.”, conform articolului 52/2003.
Ultima modificare a proiectului
În 2015, Sorin Cîmpeanu, ministrul de atunci, a fost ultimul care a aprobat obligativitatea ambelor probe pentru absolvenții studiilor de licență, urmând ca în 2016, ministrul Mircea Dumitru să modifice legislația, aprobând ca cele două probe să fie alese de către fiecare universitate/facultate.