Ministerul Educației, măsuri după cazul elevilor retrași de la școală. Vizați sunt toți părinții

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Educaţiei solicită Inspectoratelor Şcolare să verifice situaţia elevilor pe care familiile i-au retras în mod „deliberat” de la cursurile învăţământului obligatoriu. Astfel, Ministerul le cere inspectorilor şcolari să ia măsuri pentru informarea părinţilor cu privire la obligaţiile pe care le au pentru asigurarea dreptului de educaţie.

Demersul făcut de Ministerul Educației are loc în contextul în care doi părinţi din Bihor au fost trimişi în judecată. Aceștia au fost condamnaţi fiindcă şi-au retras copiii de la şcoală. Părinții au justificat că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, cu canalele TV media şi cu cursurile online pe care copiii le făceau în perioada de pandemie.

Ministerul Educației cere un control mai mare asupra părinților care își retrag copiii de la școală

Reprezentanţii ministerului cer inspectorilor din municipiul Bucureşti şi din judeţe să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învăţământului obligatoriu.

Adresa a fost trimisă Inspectoratelor Şcolare de Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitare şi Direcţia Generală Juridică şi Control din Ministerul Educaţiei.

Ministerul cere inspectorilor şcolari să ia o serie de măsuri între care:

  1. informarea părinţilor, prin intermediul unităţii de învăţământ, cu privire la obligaţiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educaţie al copiilor;
  2. informarea şi colaborarea cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială ţi Protecţia Copilului pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul naţional de învăţământ,
  3. colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educaţie.

Inspectorii trebuie să sesizeze organele de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate

Documentul din 3 ianuarie 2024, prezentat de educatieprivata.ro, este trimis dinspre Ministerul Educației către Inspectoratele Şcolare. Acesta a fost transmis deoarece „există familii care îşi retrag deliberat copiii de la cursurile învăţământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învăţătură prevpzut de Constituţia României”.

În adresă se mai arată că Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar stipulează formele de învăţământ şi unităţile înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar, iar „orice altă formă de funcţionare a unor entităţi care pretind că oferă servicii educaţionale echivalente învăţământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023”.

Legea prevede că părintele sau persoana care are în grijă un minor şi care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică să urmeze cursurile învăţământului obligatoriu poate fi pedepsit cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. Fapta rămâne nepedepsită dacă situaţia este remediată înainte de încheierea urmăririi penale.

Ministerul Educației a luat această măsură după cazul din Bihor

Recent, doi părinţi din judeţul Bihor au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară. Părinții au fost trimişi în judecată şi au primit câte 4 luni de închisoare. A fost aplicată însă amânarea pedepsei.

Cazul a fost deschis anul trecut ca urmare a unei reclamaţii depuse de directorul Liceului teoretic Bratca din Aleşd:

„În faţa anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Pe de alta, ei au fost deranjaţi de trecerea la predarea orelor în sistem online. Nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet şi nici la televizor”, scrie Adevărul.

Copiii au fost înscrişi la Home Life Academy şi la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA. Acesta oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii contra unei taxe. În 2021, taxa a fost de 250 dolari pe an/familie.