Reprezentanţii ministerului de resort de la Roma îl contrazic pe primul-ministru Victor Ponta care a susţinut – chiar şi după ce conducerea universităţii din Catania a precizat că liderul PSD nu a fost masterand – că are o diplomă cu valoare academică la centrul universitar italian.
"Preşedintele Universităţii din Catania confirmă că am urmat cursurile facultăţii de drept, la nivel post-universitar, la zi, în anul 2000", a scris pe 5 iulie Victor Ponta pe propriul blog
Antonia Recca, preşedintele Universităţii din Catania, a infirmat că premierul ar fi participat la un Masterat organizat de instituţie şi a precizat că un curs de perfecţionare nu are nicio legătură cu Masteratul sau cu astfel de studii postuniversitare. 
Ministerul Educaţiei: "Cursurile de formare nu au valoare academică"
EVZ a primit un răspuns de la Oficiul de Presă al ministerului de la Roma, în care se spune clar că un curs precum cel urmat de premier nu are nicio valoare academică. „La Masterele universitare se intră pe baza licenţei, dobândindu-se Masterul de nivelul 1 sau, apoi, Masterul de nivelul 2. Masterele universitare sunt cursuri activate independent de universităţi, respectând normele didactice şi asumandu-şi o înaltă valoare academică”, ni s-a precizat din partea ministerului.
„Universităţile şi alte centre de formare eliberează în schimb diplome în urma efectuării unor cursuri ce pot ţine de la o săptămână până într-un an. Astfel de diplome reprezintă cursuri de formare si nu au nici o valoare din punct de vedere academic, dar sunt cursuri profesionale – îi dă dreptul cursantului să profeseze ceea ce a studiat", ni s-a mai comunicat de la Roma.
Ponta crede că orice diplomă a unui curs înseamnă Master

Reamintim că în CV-ul lui Victor Ponta de la Parlament era trecut un Master la Universitatea din Catania încheiat în anul 2000. Reprezentanţii centrului universitar au precizat că liderul PSD nu primit niciodată o diplomă de Master.
Cu toate acestea, premierul a continuat să susţină pe blogul personal că are o diplomă academică. "Este un curs de mai multe luni, finalizat cu lucrare, calificativ si diplomă", a scris premierul. De altfel, a şi postat diploma pe blogul său.

Preşedintele Universităţii din Catania: "Ponta nu a fost student la master"

Preşedintele universităţii din Italia, Antonio Recca, ne-a punctat că Victor Ponta nu a fost înscris ca student la master la Catania.
„În anul universitar 1999-2000, acesta a participat la un curs denumit „Corso di formazione avanzata” (Curs Avansat) în cadrul disciplinei „Cooperare juridică şi spaţiul juridic european în domeniul penal” („Cooperazione giudiziaria e spazio giuridico europeo in materia penale”). Cursul a fost organizat de Universitatea din Catania şi de Istituto Superiore di Catania per la Formazione di Eccellenza, curs coordonat de Antonino Galati, profesor universitar la Facultatea de Drept", ne-a menţionat  Mariano Campo, responsabil al Oficiului de Presă al Universităţii din Catania.