Ministerul Educației a publicat 1.328 de teze de doctorat care au fost susținute începând cu luna iunie 2016 și până în prezent. Este prima parte din lotul de 7.000 de lucrări pe care a promis că le va da publicității ministrul Educației, Monica Anisie.
În urmă cu aproximativ 3 săptămâni, Monica Anisie a anunțat în urmă cu trei săptămâni că Ministerul deține 7.000 de teze de doctorat în format electronic și că acestea vor fi puse la dispoziția publicului.
„Am solicitat UEFISCDI să începem să facem publice aceste teze de doctorat. Avem în format electronic în acest moment în cadrul registrului peste 7.000 de teze de doctorat pe care în curând Ministerul Educației le va pune în mod transparent și le vom face publice. Vor fi la dispoziția publicului”, a precizat Anisie.
Cele peste 1.300 de teze au fost publicate pe o platformă online și pot fi consultate aici, după ce Ministerul Educației a obținut acordul autorilor și a transmis universităților o înștiințare în acest sens. Legea educației prevede că tezele de doctorat sunt documente publice.
Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Educației, în România funcționează 55 de instituții care organizează studii universitare de doctorat, dintre care patru sunt particulare, iar una este Academia Română. În cadrul acestora funcționează 214 școli doctorale și peste 400 de domenii de doctorat în care sunt organizate în jur de peste 21.000 programe de studii de doctorat (câte unul pentru fiecare student).
De altfel, dreptul Ministerului de a publica tezele de doctorat fără acceptul expres al autorilor acestora a stârnit o polemică între ministrul Monica Anisie și reprezentanții Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Autoritatea a contrazis-o pe Monica Anisie, care susținea că are nevoie de accept, arătând că publicarea tezelor de doctorat poate fi făcută de Ministerul Educației fără consimțământul autorilor.