Ministerul Economiei doreşte continuarea proiectului de la Roşia Montană

Ministerul Economiei doreşte continuarea proiectului de la Roşia Montană

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri doreşte continuarea proiectului de la Roşia Montană, a spus astăzi secretarul de stat Claudiu Stafie, în cadrul conferinţei pe teme energetice Focus Minier.

Referitor la proiectul de exploatare de la Roşia Montană, Stafie a spus că, din punct de vedere al viabilităţii economice, ar fi bine ca proiectul să obţină autorizaţia de mediu. "Noi analizăm situaţia din punct de vedere economic. Nu ne băgăm peste cei de la Ministerul Mediului, autorizaţia de mediu este strict problema lor", a subliniat secretarul de stat. Cât câştigă statul din Roşia Montană

Potrivit Ceciliei Szentesy, director tehnic Roşia Montană Gold Corporation, cantitatea brută de aur care va fi extrasă va fi de circa 315 tone de aur, din care vor rămâne net circa 80%, adică 245 tone, restul fiind pierdut în procesul de extracţie şi prelucrare. Calculată la un preţ de 900 dolari uncia, valoarea aurului extras ar fi de circa 7,5 miliarde dolari, din care statului român îi vor reveni în jur de 1,8 miliarde dolari. "Este o valoare medie, calculată pe evoluţia preţului aurului din ultimii ani", a precizat Szentesy. Totodată, concentraţia de cianuri folosită va fi de circa două ori mai mică decât limita impusă în Uniunea Europeană. Astfel, dacă în UE aceasta este de 10 mg/litru, în acest proiect nu va depăşi 5 mg/litru, putând ajunge chiar la 3 mg/litru.

În plus, deşi oficialii companiei consideră că partea care va reveni statului român este foarte avantajoasă, există disponibilitatea pentru discuţii privind renegocierea contractului. Trei mine neviabile în subordinea CNH

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul Companiei Naţionale a Huilei, trebuie separate minele rentabile de cele care au nevoie de ajutor de stat, proces care trebuie finalizat până la finalul anului.

În principiu, acestea au fost deja împărţite în patru viabile şi trei neviabile, iar cele care nu sunt viabile vor fi închise şi ecologizate până în 2018, pentru a fi respectate directivele Comisiei Europene. Potrivit lui Stafie, minele au primit, din partea statului, subvenţii de peste 250 milioane lei în 2010.

Procesul de restructurare al minelor nu înseamnă neapărat concedieri, ci şi o eficientizare a structurii de funcţionare, a spus Stafie.

"Dacă vrem să mai avem minierit în Valea Jiului, trebuie să stabilim bazele corecte şi să respectăm condiţiile de mediu impuse de Comisia Europeană", a mai spus Claudiu Stafie.

Acesta a completat că această separare între structurile viabile şi cele neviabile va trebui să aibă loc la toate companiile de stat. "Companiile miniere nu vor avea cum să-şi plătească datoriile istorice", a mai spus Stafie.

Potrivit secretarului de stat, procesul de reorganizare al companiilor energetice în două structuri mari a fost blocat în instanţă.