La conferinţă, au participat, alături de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, şi directorul Festivalului, Ioan Holender, reprezentanţi ai altor instituţii coorganizatoare, precum Primăria Municipiului Bucureşti sau Radio România. Nici în invitaţiile anterioare trimise presei, de la Artexim sau de la MCC, nu era menţionată participarea cuiva din partea ICR. Întrebaţi în timpul conferinţei, organizatorii nu au putut oferi o explicaţie credibilă. Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al ICR, afirmă că, de fapt, prezenţa ICR şi a preşedintelui său, Horia-Roman Patapievici, nu a fost dorită de la bun început de către ministrul Adrian Iorgulescu.

"Ieri am aflat, dintr-o sursă credibilă de la Artexim, că, pe 24 septembrie, văzând textul invitaţiilor pentru conferinţa de presă, ministrul Iorgulescu a făcut o criză de nervi şi i-a cerut telefonic lui Mihai Constantinescu, preşedintele Artexim, două lucruri: unu, ca numele său să fie primul, înaintea lui Holender, şi, doi, să nu apară alături de Horia-Roman Patapievici. L-am rugat pe preşedintele ICR să-l sune pe ministrul Iorgulescu, pentru a lămuri lucrurile, dar, deşi a sunat de două ori, lăsând de fiecare dată un mesaj şefei de cabinet, i s-a spus că ministrul este ocupat", a declarat Mircea Mihăieş.

Patapievici: "Este inacceptabil"

Horia-Roman Patapievici a spus, pentru EVZ, că este scandalos faptul că ICR-ul nu a fost convocat de la bun început în prezidiu. "Dacă aş fi putut veni, aş fi venit eu; fiind la Barcelona, la Târgul de Carte, aş fi fost reprezentat de Tania Radu, vicepreşedinte al ICR.  Alături de ceilalţi organizatori, ICR-ul finanţează cu o sumă mare promovarea în străinătate a festivalului. În invitaţiile primite de la Artexim nu exista menţionat vreun reprezentant al ICR. Mi se pare clar că ICR-ul nu a fost agreat de la bun început, ceea ce este inacceptabil. Este o nesocotire a rolului pe care instituţia şi l-a dobândit în promovarea culturii româneşti. Sunt mâhnit, mai ales că este o colaborare care a pornit cu dreptul, dar este umbrită acum, într-un mod stupid, de acest incident", a comentat H.-R. Patapievici.

În cadrul Festivalului "Enescu", Institutul Cultural va finanţa şi va organiza, în colaborare cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (UNMB), un turneu în cele mai importante oraşe europene: Berlin, Bruxelles, Londra, Paris, Luxemburg, Florenţa, Toulouse, Roma, München şi Viena.

"A fost un călăreţ pregătit pentru Patapievici"

Mihai Constantinescu, preşedintele Artexim, principalul organizator al Festivalului, susţine şi acum că ICR a fost invitat la conferinţa de presă, dar nu a trimis niciun reprezentant. "La conferinţa de presă, exista chiar şi un călăreţ pregătit pentru domnul Patapievici (este vorba de cartoanele îndoite, pe care e scris numele participanţilor – n.r.), dar nu a venit nimeni",  precizează Constantinescu. Contactat telefonic, ministrul Iorgulescu s-a delimitat de acest scandal.

"Este o informaţie greşită. Nu am solicitat nimic nimănui. Invitaţiile s-au făcut de către Artexim, iar domnul Constantinescu mi-a spus că, vineri, domnul Patapievici a confirmat prezenţa cuiva de la ICR la conferinţă", se disculpă Iorgulescu, negând că ar fi dat acel telefon. "Ministerul Culturii nu s-a implicat în niciun fel în organizarea conferinţei de presă, decât punând la dispoziţie sala. Între MCC şi ICR nu există nicio situaţie conflictuală, dimpotrivă", mai afirmă ministrul.