Ministerul Culturii a trecut de pragul roşu de transmitere a COVID-ului, dar nimeni nu ia măsura închiderii lui şi carantinarea personalului, aşa cum cere legea în vremurile astea de pandemie.
În urmă cu mai bine de o săptămână, scriam în evz.ro că la Ministerul Culturii s-a semnalat un caz de COVID 19, la o persoană foarte importantă din conducerea instituţiei, care, prin natura funcţiei, intra în contact direct, zilnic, cu foarte mulţi dintre angajaţi.
Funcţionari de la minister ne-au semnalat îngroziţi că persoane-contact direct ale celei depistate pozitiv, vin fără nicio problemă la seviciu, fără ca măcar cineva să le fi făcut un test rapid. Ca să nu mai vorbim despre izolare. Oamenii erau revoltaţi. Unii dintre contacţii celei depistată cu COVID-19 plecaseră inclusiv pe teren, în ţară, răspândind astfel virusul.
La adresa noastră făcută în legătură cu aceată situaţie, ministerul ne-a răspuns:
„Secretarul General al Ministerului Culturii a fost testat pozitiv cu virusul Covid-19 în seara zilei de luni, 09.11.2020, zi în care acesta nu a fost prezent în cadrul instituției. Totodată, precizăm faptul că simptomele manifestate de către Secretarul General au apărut în weekend-ul din 7-8.11.2020.
Ca urmare a comunicării rezultatului pozitiv, conducerea Ministerului Culturii a dispus următoarele măsuri:
– în dimineața zilei de 10.11.2020, a fost anunțată Direcția de Sănătate Publică;
– s-a efectuat o cerere pentru nebulizarea spațiilor existente în sediul instituției.
Menționăm faptul că acest caz este unul singular la nivelul instituției noastre, iar, în momentul de față, niciun alt angajat al Ministerului Culturii nu este suspect de a fi infectat cu noul virus SARS-CoV-2. Totodată, precizăm faptul că, în cadrul instituției noastre, o parte din resursa umană își desfășoară activitatea în regim de telemuncă, iar în cazul angajaților care vin fizic la birou, programul este decalat.
Precizăm faptul că Secretarul General al Ministerului Culturii beneficiază de birou propriu în cadrul instituției, iar contacții acestuia au purtat mască în permanență și au păstrat distanțarea socială în orice interacțiune avută cu acesta.
Mai mult, începând din data de 26 februarie 2020, Ministerul Culturii a luat măsuri pentru ca toate birourile și spațiile în care angajații ministerului își desfășoară activitatea să fie dezinfectate periodic.
Totodată, începând cu 9 martie 2020, Ministerul Culturii asigură zilnic spirt și două măști de protecție pentru personalul angajat care își desfășoară activitatea în cadrul instituției noastre, purtarea măștii de protecție fiind obligatorie în toate spațiile ministerului.
Precizăm faptul că în zilele de 12-13 noiembrie, Ministerul Culturii va fi închis pentru nebulizare, iar aparatul de lucru își va desfășura activitatea în regim de telemuncă”.
Măsurile povestite în acest comunicat şi-au dovedit „imediat” eficienţa. În sensul că, din păcate, temerile angajaţilor că boala se va răspândi, s-au dovedit a fi cât se poate de reale. Acum, în minister sunt confirmate 7 cazuri de infectare cu COVID, chiar dacă doamna secretar general are birou propriu şi toţi care au intrat în contact cu ea purtau măşti şi respectau distanţa socială. Infectată este inclusiv şefa de la Biroul de comunicare, cea care spunea, cum aţi văzut, că s-au luat toate măsurile pentru ca virusul să nu se răspândească. Bine că ne-a trimis răspunsul prin e-mail.
Minciună este şi faptul că ministerul s-a închis, iar contacţii au fost trimişi în izolare acasă. Iar acolo unde s-a putut, s-a trecut la telemuncă.
Ministerul este foarte deschis, iar COVIDUL a fost băgat sub preş, în speranţa că nu se va afla despre noile cazuri.
În aceste condiţii, ne întrebăm firesc: O şcoală se închide dacă sunt asemnalate 3 cazuri de infectare în clase diferite. Şi s-au închis cam toate şcolile din România. Teatrele, sunt şi ele închise. La fel şi sălile de concerte. Aşijderea şi muzeele. Nu mai există, practic, evenimente culturale. Filarmonicile, Opera, galeriile de artă, totul este închis. Singurul deschis este Ministerul Culturii, care nu ştie exact cu ce se ocupă în această perioadă. Mai ales că are 7 cazuri confirmate, adică dublu faţă de cât sunt necesare ca să se închidă o şcoală sau o universitate. Mai există evenimentele on-line, dar având în vedere puţinătatea lor, este prea mult pentru un minister cu peste 150 de funcţionari ca să răspundă de ele.
Atunci, dacă nu mai are, practic, obiectul muncii, de ce rămâne deschis Ministerul Culturii?
Simplu. Pentru că funcţionărimea de partid şi de stat, toată pilăraia care colcăie pe acolo, toţi trepăduşii de uşi capitonate, trebuie să-şi ia salariul întreg. Nu actorii, nu cântăreţii, nu ceilalţi artişti. Ci trepăduşii. Pentru că ei sunt baza atunci când vin alegerile. Iar alegerile bat la uşă. Şi n-ai cum să le dai salariul întreg, cu ministerul închis pentru că este bântuit de COVID.
Azi, la ora 15.00, la Guvern se anunță că ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu va sta alături de vicepremierul Raluca Turcan și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan și vor face declarații de presă. Poate explică și cum este cu Covidul care i-a invadat instituția.