Ministerul Culturii a aprobat timp de 10 ani proiectul Cathedral Plaza (P)

Cathedral Plaza in construcție Sursa foto: EVZ

Bucureşti, 14 Aprilie 2016 – Ca răspuns la declaraţiile Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din cadrul audierii de la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, Millennium Building Development (MBD) doreşte să facă următoarele precizări:

 

Cathedral Plaza, proprietatea MBD, a fost construită în deplină legalitate, în baza unei autorizații de construcție valabilă cu acordul și sprijinul Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB). Autorizația de construcție cu nr. 179/18/ B/43074 a fost obținută de MBD la data de 24 februarie 2006, iar edificarea Cathedral Plaza a fost începută de Millennium, în calitate de proprietar al terenului pe care se află construcția pe baza unei autorizații valabile.

Ministerul Culturii a avizat favorabil proiectul Cathedral Plaza cu primul Aviz favorabil nr.421/Z/29/02.2000, al doilea Aviz favorabil nr. Nr.423/Z/29.02.2000, al treilea aviz favorabil nr. 346/Z/17.07.2001, al patrulea Aviz favorabil nr. 80/ Z/06.02.2006. Toate Avizele Ministerului Culturii şiau produs efectele juridice. Astfel, consecvent cu sine, în anul 2006, Ministerul Culturii a solicitat în cadrul litigiului vizând anularea Autorizaţiei de construire scoaterea sa din cauză pe motivul lipsei calităţii procesuale-pasive, susţinând în acelaţi timp valabilitatea tuturor Avizelor emise, inclusiv a Avizului 80/Z/2006 în conformitate cu Legea 422/2001.

Ca urmare a prevederilor O.M.C.C.P.N Nr. 2293/09.07.2009 prin care a fost numită o comisie în cadrul Ministerului Culturii cu rolul de a analiza şi formula un raport în urma cererii formulate de ARCB cu privire la Cathedral Plaza, s-a constatat că toate documentele emise de Ministerul Culturii şi Cultelor au fost reanalizate şi s-a constatat că evaluarea documentaţiilor depuse de firma Millennium a fost făcută cu respectarea procedurilor legale în vigoare. Menţionăm că avizele pentru fazele P.U.Z. si P.U.D. nu au fost contestate de ARCB.

Comisia a concluzionat că noua poziție a ARCB (radical opusă celei inițiale care a contribuit esențial la Avizarea Proiectului) nu a făcut posibilă anularea avizelor anterioare, deoarece:

Acestea produsesera deja efectele juridice, ceea ce presupunea asumarea daunelor;

Acordul vecinilor nu este prevăzut în legislație deoarece noua construcție nu se alipește la calcan sau limita de proprietate;

Administrația centrală analizează documentații prin prisma temeiurilor legale în vigoare și nu se poate răzgândi la socilitările terților;

Comisia a fost formată sub preşedinţia Secretarului de Stat Vasile Timiş şi a Ministrului Culturii de la acea dată, Theodor Paleologu. De altfel, la acea vreme, Theodor Paleologu declarase public: „Cathedral Plaza nu se construia fără insistenţele Arhiepiscopului Ioan Robu”. Tot atunci, demnitarul reamintea că “„în mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea clădirii de lângă Catedrala „Sf. Iosif”, iar acum cere cu aceeaşi insistenţă dărâmarea ei”. Paleologu mai spunea că nu înţelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire şi care acum aruncă piatra în actualul ministru al Culturii.

Clădirea a fost edificată așadar în temeiul unei autorizații de construire valide și în limitele exacte ale acestei autorizații !

Curtea de Apel Ploieşti - Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ şi Fiscal, în Dosarul nr. 7222/120/2007, din iulie 2009, a admis recursul Millennium şi a respins în mod irevocabil cererea de anulare a autorizaţiei, consfințindu-i astfel deplina valabilitate în mod, apreciind că (i) emitentul autorizaţiei (primarul sectorului 1) este singurul abilitat de vreme ce CGMB ca entitate deliberativă nu putea emite acte administrative de autorizare, că (ii) acordul ARCB este dat, fiind incontestabil, forma autentificată neavând nicio incidenţă asupra existenţei/ inexistenţei sale, că (iii) avizul Ministerului Culturii exista şi era suficient pentru a aproba emiterea autorizaţiei.

După pronunțarea acestei decizii lucrările de construire (ce fuseseră suspendate de instanță) au fost reluate cu acordul tuturor instituțiilor publice implicate (Primăria Sectorului 1, Prefectura București, Primăria Municipiului București, Inspectoratul de Stat în Construcții) și Constructia finalizată la data de 21.10.2010 când a fost încheiat Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 42.

În consecinţă, îi adresăm Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, rugămintea de a întreprinde o documentare amănunţită asupra acestui dosar înainte de a furniza în spaţiul public informaţii neadevărate sau explicaţii cu privire la vizita Papei în România. De altfel, Millennium a transmis nenumărate solicitări şi memorii către Ministerul Culturii în care ceream audierea, solicitări care au rămas total ignorate şi fără răspuns.

Considerăm declarațiile Ministrului Culturii drept un grav abuz în serviciu, fie că ne referim la calificarea Cathedral Plaza drept „monument al corupției”, fie că ne referim la aprecierile privind vizita Papei Francisc în România și legarea acestui subiect de situația clădirii Cathedral Plaza.

Atragem atenţia Ministrului şi trăim cu deplină convingere că respectivele declaraţii sunt rezultatul unei dezinformari şi, eventual, a unei induceri nepermise în eroare în care Ministrul a fost atras de către Arhiepiscopul Ioan Robu. În acelaşi timp, îi readucem aminte Ministrului ca acesta este un proiect avizat de Ministerul Culturii. Considerăm ca poziţiile recente ale Ministrului sunt opinii personale şi considerăm inadmisibilă atragerea Ministerului ca insituţie într-un parti-pris pentru una dintre părţile implicate într-o dispută civilă între doi vecini.

Considerăm că orice punct de vedere pe marginea Cathedral Plaza exprimat de reprezentanţi ai instituţiilor din România trebuie să aibă la bază o documentare solidă şi amănunţită şi să fie lăsată Justiţia să decidă fără intervenţii abuzive şi nejustificate.

Este de la sine înțeles că orice punct de vedere pe marginea legalității Cathedral Plaza exprimat de reprezentanți ai instituțiilor publice din România trebuie să aibă la bază o documentare completă și corectă și, mai ales, să țină seama că în prezent există pe rolul Tribunalului București o procedură judiciară care urmează a analiza echidistant problemele și să decidă o eventuală reautorizare a clădirii, în condițiile legii.

 Pentru că în ultima vreme am observat transformarea total nejustificată a acestui subiect în prilej de dispută publică sau, mai grav, pretext pentru campania electorală a diverşilor candidaţi, Millennium va solicita audierea în Comisiile de Cultură şi Abuzuri ale Camerei Deputaţilor pentru a prezenta și punctul său de vedere și pentru a releva aspectele ascunse și, aparent, necunoscute ale cazului.