Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca, până în 2027, suma de 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura principală de irigaţii, desecare şi drenaj, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
Alocarea de 1,5 miliarde de eruo a fost adoptată miercuri în Ședința Guvernului și reprezintă fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027.
„Prin prezentul act normativ se aprobă lista pentru amenajările de irigații pentru care se reacordă caracterul de utilitate publică, dar și modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România”, se arată într-un comunicat emis de MADR.
Totodată, actul normativ vizează o serie de acţiuni, printre care:
- creşterea viabilităţii economice a sistemelor de irigaţii, prin amenajări de irigaţii noi (de la 101 la 189), sporind astfel suprafaţa irigată de la 1.800.679 hectare la 2.616.859 hectare;
- înfiinţarea a 50 de amenajări de desecare şi drenaj cu suprafaţa de 695.142 hectare;
- creşterea numărului de amenajări de irigaţii de la 89 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I, între km 0+000 şi km 14+570) la 156 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I între km. 0+000-km.23+372);
- majorarea numărului de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii de la 531 la 666;
- modificarea perioadei de implementare a PNI, respectiv până la sfârşitul anului 2027, complementar cu viitoarea programare în cadrul Planului Naţional Strategic, prin care se vor sprijini investiţiile în infrastructura secundară de irigaţii, precum şi investiţiile în sistemele de irigaţii la nivelul fermei, cu suma de 500 milioane euro din fonduri europene.
MADR vizează sporirea producției la hectar
De asemenea, va fi schimbat titlul programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii în Programul naţional de reabilitare şi/sau înfiinţare a infrastructurii principale de irigaţii şi infrastructurii de desecare şi drenaj.
Prin acest program, Ministerul Agriculturii îşi propune ca sistemul de irigaţii din România să poată beneficia de un sprijin financiar mult mai mare, fiind astfel îmbunătăţite condiţiile de dezvoltare şi creştere, precum şi obţinerea de cantităţi mărite de producţie la hectar, se mai precizează în comunicatul emis.
Problema sistemelor de irigații din România
Problema sistemelor de irigații din România a fost intens dezbătută în plan politic în ultimele săptămâni, în special din cauză că agricultura a avut mult de suferit de pe urma lipsei ploilor.
În luna iulie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, trăgea la răspundere anumiți miniști din guvernarea de dreapta, pentru că în PNRR nu a fost prins niciun metru de irigații.
Atunci, Marcel Ciolacu a anunțat o întâlnire cu premierul României și cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe tema ajutorului pentru fermierii afectați de secetă, după ce a explicat că în PNRR nu sunt cuprinse proiecte de irigații.
Ciolacu a spus că în zonele unde există sistem de irigații nu au fost probleme în agricultură, cauzate de secetă. „Am văzut cu toţii că în zonele în care sunt irigaţii nu este problema de secetă. Acum, anumiţi miniştri care au fost în acea guvernare de dreapta, ar trebui să răspundă de ce în PNRR nu avem prins niciun metru de irigaţii”,