Mini-vacanţă după 1 Decembrie: orele se recuperează

Unele şcoli şi-au anunţat elevii că, cel mai probabil, de mâine intră într-o scurtă vacanţă. Oficial, ei au liber doar joi, de Ziua Naţională, însă vacanţa se poate prelungi până duminică.

Elevii şi profesorii care vor fi liberi vineri, 2 decembrie, sunt obligaţi să recupereze cât de repede materia pierdută. Inspectoratele şcolare din ţară aşteaptă directive de la Ministerul Educaţiei în privinţa zilei de vineri. Conform ministrului Daniel Funeriu, în cursul zilei de astăzi, elevii vor afla dacă sunt sau nu liberi şi în ce condiţii se va face recuperarea materiei. Totuşi, în ciuda faptului că nu s-a luat încă o decizie la nivel naţional, există şcoli în care elevilor li s-a spus clar că vineri nu se face şcoală, dar că se organizează cursuri sâmbăta următoare. Cercurile pedagogice aduc o zi liberă elevilor Deocamdată, lucrurile sunt clare pentru elevi doar în judeţele unde în data de 2 decembrie se organizează cercuri pedagogice, pentru perfecţionarea cadrelor didactice. Este cazul judeţului Maramureş, unde s-a luat deja această decizie, inspectoratul bazându-se pe faptul că sunt mulţi copii care fac naveta şi pentru care ar fi dificil să revină la şcoală vineri. Elevii din Capitală vor fi liberi doar cu voia Ministerului În Bucureşti, Inspectoratul Şcolar nu agreează ideea unei zile libere în plus. "Nu avem nicio solicitare de la şcoli în acest sens, iar dacă vom avea, răspunsul va fi negativ. Va fi liber doar dacă decide Ministerul Educaţiei acest lucru, noi nu încurajăm acest lucru", spune Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. "Nu văd justificarea acestei zile libere. 2 decembrie este zi de şcoală şi trebuie să se facă şcoală", mai spune Banu. Zilele libere pentru elevi, prevăzute de lege, sunt: joi, 1 decembrie 2011 (Ziua Naţională a României), marţi, 1 mai 2012 (Ziua Muncii) şi luni, 4 iunie 2012 (A doua zi de Rusalii). Se apropie vacanţa de iarnă Cursurile primului semestru se încheie în 24 decembrie, dată la care elevii intră în vacanţa de iarnă, mai lungă cu două săptămâni decât în anii precedenţi. Semestrul al II-lea începe în data de 16 ianuarie 2012, iar până în data de 6 aprilie elevii vor participa la cursuri. Vacanţa de Paşte începe din 7 aprilie şi durează două săptămâni, iar cursurile semestrului al doilea se vor încheia în data de 22 iunie. Noutatea acestui an este săptămâna de dinaintea vacanţei de primăvară, care se va numi "Şcoala, altfel". Nu se vor face lecţii, dar elevii vor merge în fiecare zi la şcoală pentru activităţi extra-curriculare: vor face sport, vor participa la diverse competiţii şi cursuri cu teme tehnico-ştiinţifice, vor face activităţi de voluntariat etc.

DECIZIE

Liber şi de Sfântul Andrei?

Un grup de parlamentari a propus ca şi ziua de 30 noiembrie, a Sfântului Andrei, să devină zi nelucrătoare. "Legalizarea sărbătorii naţionale religioase a românilor- Sfântul Andrei -este o recunoaştere a importanţei legăturii spirituale puternice între poporul roman şi patronul spiritual al acestuia. Sfântul Apostol Andrei a fost cel care i-a creştinat pe români, rămânând în conştiinţa naţională un puternic simbol în devenirea noastră naţionala", argumentează iniţiatorii proiectului de lege. În prezent, sunt declarate zile libere 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 1 Decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun. Cei ce aparţin cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, au câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbatori religioase declarate.