Se pare că mini-vacanța de Rusalii nu a început într-un mod tocmai plăcut pentru sute de șoferi.
Peste 6.000 de şoferi care nu au respectat viteza legală au fost sancţionaţi de poliţiştii care au acţionat pentru prevenirea accidentelor rutiere, fiind reţinute peste 500 de permise de conducere pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise.
Pe data de 4 iunie, sub coordonarea Direcţiei Rutiere - IGPR, poliţiştii au acţionat pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică şi reducerea numărului şi consecinţelor accidentelor rutiere grave, în special a celor cauzate de nerespectarea regimului legal de viteză, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis vineri.
Au fost aplicate 9.044 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 6.024 pentru depăşirea vitezei maxime legale admise, 2.890 pentru alte sancţiuni la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi 130 de sancţiuni pentru alte acte normative.
„Poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 778 de permise de conducere, dintre care 507 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise şi 271 pentru nerespectarea altor norme rutiere care atrag suspendarea dreptului de a conduce”, arată sursa citată.
Totodată, au fost constatate 48 de infracţiuni la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.
În primele 5 luni ale anului 2020, nerespectarea regimului legal de viteză a generat 18% dintre accidentele rutiere grave.
Prima minivacanță după ridicarea restricțiilor. Autoritățile mizează pe responsabilitate
Cu toate că începând de la 1 iunie au intrat în vigoare primele măsuri de relaxare, românii care pleacă în minivacanță trebuie să țină cont de câteva aspecte.
Cei care vor să meargă la mare, trebuie să-și facă, însă, rezervări din timp.
Șezlongurile vor fi așezate la o distanță de 2 metri, iar turiștii vor avea culoare unidirecționale pentru deplasare. Pentru estimarea capacității plajei se vor folosi proiecții de date anterioare, iar plaja va fi monitorizată în mod constant.
Dacă limitele capacității plajei vor fi depășite, accesul va fi restricționat.
Pe plaje se va evita servirea de produse neambalate, fiecare produs va fi servit individual, iar servirea se face fără deplasarea clienților în punctele de servire.
Pe plajele neconcesionate, administrația publică locală va răspunde de menținerea regulilor de distanțare fizică și evitarea aglomerărilor, iar proprietarii plajelor au obligația de a dezinfecta scaunele și sezlongurile.
De asemenea, cei care doresc să meargă la terase, trebuie să își facă rezervare.