La mai puțin de o săptămână după masacrul terorist de la Nisa, în care au fost omorâți 84 de oameni, apar tot mai mult informații despre precaritatea sistemului de securitate de la Ziua Națională a Franței.

Cotidianul Libération a publicat o anchetă foarte documentată care dovedește că nici un polițist nu se afla la intrarea în perimetrul de securitate, în momentul în care teroristul Mohamed Lahouaiej Bouhlel a intrat cu viteză în mulțime cu un camion de 19 tone.

Dezvăluirea este cu atât mai scandaloasă cu cât contrazice flagrant declarațiile ministrului de Interne, Bernard Cazeneuve, și ale prefecturii regiunii Alpes-Maritimes, dând dreptate acuzațiilor grave formulate de fostul primar al Nisei, Christian Estrosi.

Imediat după masacru, Estrosi arăta cu degetul vinovăția guvernului:

„Aș vrea să înțeleg cum acest camion a putut să ajungă în zona pietonală.”

Fostul edil a făcut responsabil guvernul pentru că nu a securizat aceastp zonă înțesată de oameni în seara de 14 iulie și că a mobilizat pentru această ocazie efective ale poliției naționale total insuficiente.

Pe 16 iulie, un comunicat al prefecturii locale confirma și că paza zonei era responsabilitatea poliției naționale, aflate în subordinea Ministerului de Interne, și nu a poliției locale, conform planului de acțiune comună:

„Misiunea perimetrică fusese încredințată, pentru punctele cele mai sensibile, unor echipaje ale poliției naționale, întărite de poliția municipală. Era cazul mai ales al punctului pe care a pătruns camionul, cu o interdicție a accesului, materializată prin poziționarea de vehicule pentru a bloca accesul la șosea. Camionul a forțat trecerea intrând pe trotuar.”

Prefectura susținea deci că intrarea în zona pietonală era blocată de mașini de poliție pentru a evita o ebentuală pătrundere în forță.

Premierul Manuel Vall, care este cu gândul la o eventuală candidatură a sa din partea Partidului Socialist la alegerile prezidențiale din 2017, a respins categoric faptul că ar fi existat o breșă în sistemul de securitate al instituțiilor statului. Marți seara, el declara:

„Nu voi accepta niciodată afirmațiile mincinoase care insinuează co totul ar fi putut fi evitat, pentru că a spune așa ceva înseamnă discreditarea forțelor noastre de securitate, care se luptă zi de zi și care obțin rezultate.”

Anchetată publicată miercuri noaptea de Libération dezvăluie breșele uriașe din dispozitivul de securitate la intrarea în perimetrul Promenadei Englezilor, acolo pe unde a pătruns camionul ucigaș.

Pe baza unor mărturii și fotografii culese de la persoane aflate la fața locului cu puțin înainte de tragedie, ziarul francez demonstrează că numai doi polițiști locali erau prezenți la intrarea pe Promenada Englezilor, pe mijlocul șoselei, purtând veste galbene reflectorizante.

Aceștia, amplasați pe mijlocul șoselei, printre mașini, aveau misiunea de a devia circulația și de a asigura supravegherea VIZUALĂ.

Surse apropiate anchetei au infirmat că mașinile acestora se aflau parcate longitudinal față de axul șoselei, lăsând pentru camionul teroristului suficient loc pentru a intra pe promenadă.

Nu există nici o urmă a vreunui polițist național în zonă, scrie ziarul, „toți fiind înlocuiți, în jurul orelor 20.30, de colegi de la poliția locală”

Nici mașini ale poliției naționale nu se aflau la intrarea pe Promenada Englezilor, atunci când teroristul a declanșat maseacrul.

Primii reprezentanți ai poliției naționale erau amplasați la peste 370 de metri de la intrarea pe faleză, la jumătatea zonei de promenadă.

 

Este vorba de șase polițiști și de două mașini, dar și acestea amplasate logitudinal, lăsînd astfel suficient loc de trece pentru camion.

Minciuna ministrului de Interne este spulberată. La ieșirea de la ședința Consiliului de Apărare, la numai câteva ore după masacru, acesta afirmase categoric:

„Poliția națională era prezentă, și încă foarte prezentă, la intrarea în zona Promenada Englezilor (…) Mașinile de poliție făceau imposibilă pătrunderea pe promenadă.”

Potrivit planului de pregătire a acțiunii, la ședința din 7 iulie, poliția națională trebuia să furnizeze 42 de agenți de teren pentru a asigura securitatea în seara de 14 iulie, cu 16 persoane mai mult decât în 2015.