De foarte multe ori, este vorba despre o problemă de viaţă şi de moarte. Aşa cum este în cazul salahorului Ion Aionesei. Deşi despre dispariţia lui, există declaraţii contradictorii, miliţienii din Neamţ nu au catadixit nici măcar să dea un telefon colegilor din Mediaş, unde muncea Ion Aionesei şi de unde a dispărut.

Despre soarta lui Ion Aionesei, salahorul din satul Vădurele, nu s-a mai interesat nimeni, în afară de mama sa de 80 de ani, care plânge întruna şi-şi strigă copilul, şi de fraţii şi surorile lui. Au bătut degeaba pe la porţile poliţiei. Miliţienii din Neamţ, ori i-au minţit, ori, şi mai simplu, nu i-au băgat în seamă.

De două sptămâni, despre salahorul Ion Aionesei, care-şi câştiga cu greu o bucată de pâine muncind pe şantier, nu mai ştie nimeni nimic.

A luat o secure în cap

Viaţa lui Ion Aionesei nu a fost deloc una uşoară. Nu a fost niciodată căsătorit. Pe lumea asta nu-i avea decât pe mama lui, Ileana Aionesei, pe ceilalţi patru fraţi şi surori. Nu a făcut prea multă carte, aşa că i-a fost dat să se hrănească muncind cu mâinile. În urmă cu câţiva ani, a fost lovit cu securea în cap de un consătean. A suferit două intervenţii chirurgicale. Familia spune că loviturile nu au lăsat sechele. Ion Aionesei era întreg la minte. Doar că nu avea voie să bea. Şi nici nu bea.

Ultima oară, lucra ca salahor pe un şantier din apropierea localităţii natale. Care s-a închis din cauza pandemiei de coronavirus. A rămas acasă, cu foarte puţini bani pentru trai în buzunar.

De aceea s-a bucurat şi a acceptat imediat să plece când un consătean, pe nume Dan Brânzache, i-a spus că este de muncă pe un şantier care a rămas deschis. Doar că era cam departe. Tocmai la Mediaş.

Drumul la capătul căruia a dispărut fără urmă

În noaptea de dumincă, 11 mai, împreună cu consăteanul său, Dan Brânzache, a plecat spre Mediaş. Era vorba despre un şantier la construcţia unei autostrăzi. Oricum nu conta. Era obişnuit cu munca de salahor pe şantier. Indiferent ce fel de şantier. Când a plecat, şi-a luat cu el numai o mică bocceluţă cu haine. Dar şi-a uitat telefonul acasă.

Două zile mai târziu, pe data de 13 mai, Ion Aionesei dispare fără urmă. Şi nici până în ziua de astăzi nu l-a mai văzut nimeni, deşi polițiștii din Neamţ i-au minţit familia că l-au găsit.

Cei care ar putea avea date despre dispariţia lui Ion Aionesei, şefii şi colegii lui de la şantierul din Mediaş, se contrazic flagrant în declaraţii. De aici încolo, ar putea începe o poveste de viaţă şi de moarte.

Despre care autorităţile nu s-au interesat deloc, pentru că pentru ele, Ion Aionesei, nu înseamnă o viaţă de om. Ci o fiinţă neînsemnată. Pentru care nici măcar nu merită să dai un telefon.

Conform declaraţilor surorii sale, Elena, şi a mamei sale, Ileana, firul evenimentelor dispariţiei este aşa: Ion Aionesei pleacă la Mediaş în noaptea de 11 mai. Munceşte pe şantier două zile.  Pe 13 mai, colegii de muncă spun că Ion Aionesei a vrut să plece acasă. Pur şi simplu, aşa i s-a năzărit lui. Alţii afirmă că în cele două zile cât a stat la Mediaş, Ion Aionesei s-a simţit foarte rău. Nimeni însă nu a anunţat salvarea şi nici nu a fost dus la spital.

Patronul lui, auzind că salahorul vrea să plece acasă, i-a pus la dispoziţie o maşină. Şi pentru că Ion Aionesei nu avea carnet de conducere, i-a dat şi un şofer. Pe cine altcineva, decât pe consăteanul său, pe Dan Brânzan, că tot ştia drumul. Ion Aionesei pleacă de la Mediaş în maşină, dar nu îşi ia cu el şi bagajele.

Urmează momentul dispariţiei. Unde declaraţiile pe care am reuşit noi să le luăm, se contrazic. Brânzan spune că era singur cu consăteanul în maşină. La un moment dat, acesta i-a cerut să oprească, să-şi facă nevoile. Erau pe undeva, pe lângă Târgu Mureş. S-a dus în pădure şi dus a fost. L-a aşteptat aproximativ o jumătate de oră. Nu s-a dus în pădure după el. A întors maşina şi s-a dus la Mediaş, înapoi. A doua variantă este că în maşină, Ion Aionesei nu era singur, ci cu mai mulţi colegi. Nu am aflat unde mergeau, pentru că Dan Brânzan nu mai răspunde la telefon. Au oprit, pentru că Ion Aionesei a spus că el nu mai vrea să meargă cu maşina spre casă şi că o ia pe jos. Alţii confirmă spusele şoferului. Cum că salahorul a intrat în pădure să-şi facă nevoile, l-au aşteptat aproximativ două ore, de data asta. Dar tot aşa, ca şi la prima variantă, nimeni nu s-a dus după el. Au plecat mai departe. De atunci nu mai ştie nimeni nimic despre el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE