Directorul care decide ce case monument pot fi demolate în Capitală sau ce se poate construi în zone protejate duce o viață de lux, deși are un venit modest. El conduce mașini aparținând unor firme ai căror asociați au beneficiat de avize de construire.
Șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al Municipiului București - Marius Damian, cel în pixul căruia stă decizia de demolare a caselor din zonele protejate și de construire sau amenajarea imobilelor monument, ar putea oferi o adevărată lecție despre cum să trăiești pe picior mare cu venituri modeste. De aceea i se potrivește numele unei piese a lui Tudor Popescu, „milionarul sărac”.
Deși în declarația de avere a menționat că are venituri în valoare de 24.270 de lei pe an, în calitate de șef al Monumentelor din Capitală, și mai câștigă 23.300 de lei prin intermediul PFA-ului pe catre îl deține, acesta i-a împrumutat 50.000 de euro unui anume Mateescu Adrian Călin și are trei credite: două în lei, în valoare totală de 97.311, și unul în euro - în valoare de 54.676.
Mai mult, soția lui nu are niciun venit, potrivit documentului citat, și au în întreținere un minor. Ce-i drept, acesta a postat pe internet, în 2008, că vinde o vilă situată în zona Gării de Nord. Potrivit anunțului, imobilul se vindea cu un milion de euro, iar la datele de contact este trecut numele lui și numărul său de telefon. Cert este că imobilul nu apare în prezent în declarația de avere, ceea ce înseamnă că fie l-a vândut, fie Damian a fost intermediarul vânzării.
EVZ l-a întrebat pe director de ce nu se regăsește suma de bani în declarație, în caz că imobilul era proprietate personală și a fost vândut, sau care a fost comisionul obținut- în cazul în care a fost intermediarul tranzacției. Însă, acesta nu a oferit niciun răspuns până la închiderea ediției. Nici în legătură cu mașinile pe care le conduce și care nu apar în declarația de avere nu a oferit niciun detaliu.
Șef peste case-monument, face cadastru
În opinia președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, este imoral că Marius Damian este șef peste monumente și, în același timp, face și cadastru, intabulare pentru terenuri și apartamente. „Tu dai aviz de construcție și faci și intabulări, lotizări, comasări de terenuri sau imobile, intabulări. Nu este ilegal, dar imoral- da. Că, practic, sunt activități care se intersectează”, a mai spus președintele Asociației.
Tot legat de construcții, șeful Monumentelor este asociat în firma Aero Explorer SRL. El este și administratorul firmei care are ca obiect de activitate: „inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”.
Cu alte cuvinte, firma oferă servicii pentru proiecte de inginerie civilă, proiecte de gospodărire a apelor, pentru instalarea aerului condiționat, pentru controlul poluării, inclusiv acustică, dar face și prospecțiuni geologice. Adică, tot ce este nevoie pentru construirea unui imobil. Totodată, firma oferă servicii pentru proiecte industriale și fotografie aeriană. Și în acest caz, Nicușor Dan susține că șeful Monumentelor se află într-o situație cel puțin imorală.
"Nu și-a făcut datoria de a proteja monumentele. A avizat demolarea lor sau nu a acționat pentru protejarea lor.” Nicușor Dan, președinte Asociația Salvați Bucureștiul
Coincidență între mașinile de lux și avizele date
Șeful Monumentelor din Capitală conduce numai limuzine scumpe. În declarația de avere figurează un Mercedes SLK și un Audi 3, iar pe străzi poate fi văzut și cu alte mașini de lux. De exemplu, acesta conduce, din când în când, un Volkswagen Touareg care nu este trecut în declarația de avere și care valorează aproximativ 30.000 de euro.
Potrivit legii ANI, și dacă era împrumutat de la cineva, autoturismul trebuia trecut în declarația de avere. Motivul: o eventuală închiriere a unei astfel de mașini poate depăși plafonul de 200 de euro.
Potrivit imaginilor primite pe adresa redacției, acesta alimenta un Touareg cu număr de înmatriculare B 55 DPA. Mai mult, el a mai fost văzut într-un Audi A3, cu număr de înmatriculare B 987 DPA.
Coincidență sau nu, două persoane care sunt beneficiarele unui PUZ pe strada Floreasca nr.71, privind construirea unei clădiri de birouri cu cinci etaje și unul retras în zonă protejată, apar ca asociate în firma DPA Capital Consulting Projects: Costin Moise și Edward Dicu.
A avizat și a închis ochii la ilegalități urbanistice
Potrivit președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, șeful Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național al Municipiului București- Marius Damian - nu a protejat casele monument din Capitală, în ultimii trei ani și jumătate fiind puse la pământ, de către samsarii imobiliari, mai multe case aflate în zone scumpe ale Capitalei.
Plângeri penale împotriva sa
„Când a fost numit director, mi se părea de bună credință. După un timp, a început să avizeze tot ce cereau investitorii. El trebuia să fie filtru între cei din Primăria Capitalei, care avizează cererile de Planuri Urbanistice Zonale, și investitor. Nu și-a făcut datoria de filtru. Ba, mai mult, a avizat demolarea unor case de patrimoniu sau nu a acționat pentru protejarea lor”, a explicat președintele Asociației.
Atât acesta, cât și alte ONG-uri au depus plângeri penale împotriva directorului, pe motiv că a avizat demolarea mai multor case monument și construirea unor clădiri care nu au ce căuta în mai multe zone protejate din Capitală.
Ce a avizat directorul suspect de bogat:
1. A avizat demolarea Halei Matache, deși este monument istoric, chiar în seara zilei în care în Primăria Capitalei a avut loc o dezbatare privind demolarea clădirii. Nicușor Dan a depus plângere penală în acest sens, iar pe data de 6 mai are loc procesul cu această speță.
2. Hotel în locul casei familiei Ghika. Trei clădiri de patrimoniu din București, situate pe strada Christian Tell nr. 16, 16B și 18 (zona Piața Romană), au fost puse la pământ, autorizația care a permis acest lucru fiind ilegală, atenționează Asociația Salvați Bucureștiul. În locul lor se va ridica un hotel de șase etaje.
Imobilul de la nr. 16B este mai recent (în jur de 1920), fără valoarea celorlalte două. Clădirile principale, de la nr. 16 și 18, au fost construite în anul 1895, cu o arhitectură valoroasă prin coerență, și rară prin soluția arhitecturală aleasă (în special dispunerea pavilionului circular). În locul caselor monumet va fi construit un bloc cu cinci etaje.
3. Casa de pe strada Visarion nr. 8. Celebra clădire monument istoric, aflată la intersecția Bulevardului Lascăr Catargiu cu strada Visarion, construită după planurile arhitectului Ion D. Berindei, a dispărut în 2012, imobilul fiind furat bucată cu bucată. Pe acel teren a fost aprobată, de Primaria Sectorului 1, construirea unui bloc de 5 etaje. ONG-urile au adus la cunoștința șefului de la Direcția de Cultură starea deplorabilă în care se afla casa, dar nu s-a luat nicio măsură.
4. A dat aviz de construire pe strada Jean Monet, arteră aflată în zonă protejată, permițând construirea unui imobil de 18 metri, în condițiile în care legea permite 16 metri.