Tocmai pentru a garanta accesul la mâncare  şi la salvarea de vieţi, pentru Crăciun, OXFAM (cu 14 sucursale pe tot globul) lansează campania ''Cât de mare şi îmbelşugată e masa ta?'' şi invită pe toţi să facă un mic gest, dar care poate face diferenţa pentru milioane de persoane ale lumii.

Prin intermediul site-ului dedicat campaniei sau contactând numărul verde 800.991399, este posibil să se facă donaţii pentru a ajuta multe familii nevoiaşe. De exemplu, 13 euro ajung pentru a asigura unei familii făina necesară la pregătirea pâinii timp de două luni de zile, în timp ce cu 55 de euro e posibilă  instalarea unui dispozitiv hidraulic necesar pentru cultivarea şi întreţinerea grădinilor de legume. Un gest simplu, simbolic şi în acelaşi timp concret pentru că sumele adunate vor fi folosite pentru ajutarea celor mai săraci, transformându-se în hrană, apă, etc.

În afara războiului, printre cauze mai sunt şi schimbările climatice, care au provocat lungi şi dure perioade de secetă în ţări ca Etiopia, unde culturile au fost compromise, iar animalele au fost decimate şi unde 12,5 milioane de persoane au rămas fără mâncare.. Oxfam se luptă în multe zone, dar e singură, iar Naţiunile Unite se ocupă mai mult de statistici şi teorii prin întruniri şi conferinţe de presă, notează presa internaţională.