Milioane de români, loviți la buzunare chiar de la 1 ianuarie. Vom plăti mai mult!

plata medicul familie vaccinare

Anul 2021 vine cu o majorare de prețuri. Astfel, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru aceste produse.

Anul nou vine cu noi majorări de prețuri. Astfel, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru benzină și motorină. Această majorare de prețuri vine după ce Ministerul Finanțelor a reactualizat nivelul accizei la carburnați. Concret, majorarea va fi de 6 bani pe litru încă din prima zi a anului viitor.

În ceea ce privește benzina fără plumb, nivelul accizei va crește cu 53 lei, de la 1.773,46 lei pentru 1.000 de litri, atât cât a fost în 2020 la 1.827,13 lei pentru 1.000 de litri în 2021. Astfel, pentru un litru de benzină cu plumb, șoferii vor fi nevoiți să plătească cu circa 6 bani în plus.

Nici prețul benzinei fără plumb și al motorinei nu va scăpa de majorări

Nici prețul benzinei fără plumb și al motorinei nu va scăpa de majorări. Astfel, prețul acestora va crește începând cu prima zi a anului viitor. În cazul benzinei cu plumb, nivelul accizei crește de la 2.085,97 lei la 1.000 de litri la 2.149,09 lei la 1.000 de litri, iar prețul litrului de benzină cu plumb se scumpește la pompe, conform estimărilor, cu 6 bani.

În cazul motorinei, acciza va crește de la 1.625,37 lei pe 1.000 de litri la 1.674,55 lei pe 1.000 de litri, ceea ce înseamnă că românii vor scoate din buzunare cu 5 bani mai mult pentru un litru.

Se scumpește RCA!

Primele de asiguare pentru RCA ar putea crește semnificativ dacă proiectul prezentat Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi adoptat.

Șoferii găsiți vinovați pentru accidente soldate cu victime vor avea de pătimit nu numai cu poliția și justiția. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus joi în dezbatere publică un proiect privind asigurările auto care prevede creșterea cu 40% a prețului la asigurarea auto obligatorie (RCA) pentru șoferii care au făcut accidente soldate cu victime.

Proiectul ASF modifică sistemul bonus-malus din legislația RCA în ceea ce-i privește pe asigurații care se fac vinovați de producerea unui accident în care s-a înregistrat decesul sau vătămare sănătății și integrității personale a unui terț.

În prezent, șoferii vinovați sunt penalizați numai cu 2 clase de malus, indiferent de consecințele accidentului.

Dacă proiectul va fi adopătat, în Art. 32 din actuala Normă RCA se vor produce următoarele schimbări:

(3) Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:

  1. a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
  2. b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.”