Milioane de facturi la energie, calculate greșit. Premierul României a anunțat ce măsuri au fost luate

Sursa: Arhiva EVZ

Nicolae Ciucă, șeful Executivului, a afirmat că de la 1 aprilie speră să existe măsuri concrete care să reglementeze piața energiei, una ce a devenit coșmarul românilor.

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre una dintre marile probleme cu care se confruntă românii în acest an. Este vorba despre facturile foarte mari la energie, în condițiile în care milioane dintre ele au fost calculate greșit. Premierul a spus că se aștepta ca această creștere să-i afecteze pe consumatorii vulnerabili și multe dintre IMM-uri și a căutat soluții.

Premierul Nicolae Ciucă, despre facturile la energie: „Peste 2 milioane au fost calculate greșit”

„Am căutat să găsim soluțiile care să ne asigure că vom reuși să reglăm ceea ce s-a greșit, practic, prin acele facturi care au fost emise și în felul acesta s-a ajuns la sume exorbitante pentru cetățeni și era foarte clar că nu puteau fi acceptate, motiv pentru care folosim toate instrumentele Guvernului și, de asemenea, căutând toate mecanismele să putem să cooperăm cu toate celelalte instituții care nu intră în sfera de responsabilitate a Guvernului, să remediem această problemă.

Ați putut constata că am folosit ANPC-ul, astfel încât să meargă și să verifice la furnizori modalitatea în care au fost emise facturile. Au fost identificate peste 2 milioane de facturi greșite. S-au luat deciziile la nivel local, punctual, pentru fiecare furnizor în parte și, de asemenea, ulterior a fost necesar să luăm decizia ca toate facturile care au fost emise greșit să fie refăcute și retransmise la populație cu prețul corect, pe de o parte.

„Populația să nu fie afectată și, de asemenea, să sprijinim mediul de afaceri, industria alimentară, în mod predilect”

De cealaltă parte, am făcut în așa fel încât să găsim soluția astfel încât să putem să protejăm și mediul de afaceri, pentru că în tot acest ansamblu de efecte pe care le-au produs creșterea prețurilor la energie și gaze, era inevitabil ca aceste întreprinderi mici și mijlocii, mediul de afaceri în general, să nu fie afectat”, a spus Nicolae Ciucă la Antena 3.

„Ținând cont că exista deja o lege în vigoare prin care se asigurau o serie de măsuri compensatorii pentru prețurile la energie. Am constatat că nu este suficient și de aceea, pe 15 ianuarie, concomitent cu acele întâlniri despre care am făcut vorbire,.

A avut loc o întâlnire la nivelul coaliției în care am căutat să identificăm soluția cea mai bună și în felul acesta a apărut ordonanța de urgență prin care am făcut în așa fel încât în lunile februarie și martie să găsim o formulă de compensare, de plafonare. Pentru ca populația să nu fie afectată și, de asemenea, să sprijinim mediul de afaceri, industria alimentară, în mod predilect.

Pentru că toate aceste chestiuni era de la sine înțeles că vor duce la scumpirea produselor alimentare și era necesară intervenția Guvernului în acest sens și am ieșit cu acea decizie, cu acea ordonanță care în momentul de față va produce efecte pentru lunile februarie și martie.

Se anunță măsuri concrete începând cu 1 aprilie

„Atât prețul la populație, cât și prețul la IMM-uri a fost stabilit prin ordonanța de guvern și, totodată, am decis ca Ministerul Energiei să caute soluții astfel încât și consumatorii mari de energie, pentru că, trebuie să recunoaștem, sunt la fel de afectați ca toți ceilalți și de la nivelul lor se produc efecte pe orizontală dacă ei își încetează sau își încetinesc activitatea și, practic, efectele economice și financiare sunt similare.

Iar Ministerul Energiei urmează să vină cu o schemă de compensare și pentru marii consumatori de energie. Când spun urmează, urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală pentru a putea să luăm o decizie. Este cât se poate de clar pentru toată lumea că, practic, prin aceste măsuri pe care le-am luat, nu am făcut nimic altceva decât să putem să câștigăm timp pentru ca, împreună cu toți actorii din sistemul energetic, cu consumatorii, cu organizațiile patronale și sindicale, cum spuneam, să putem să constituim un comitet interministerial.

Comitet pe care l-am întrunit pentru prima dată săptămâna trecută, am avut o discuție cu fiecare dintre dumnealor și am reușit să aflăm cât mai multe detalii de la fiecare în parte.

La final, le-am solicitat să vină cu propuneri scrise și fundamentate, care vor fi integrate la nivelul guvernului, pentru că există o echipă care gestionează activitatea Comitetului interministerial, urmând ca săptămâna viitoare să avem, din nou, o întâlnire și, pe baza datelor centralizate și a discuțiilor pe propunerile concrete de soluții, să dezvoltăm o decizie, să dezvoltăm un plan, prin care să asigurăm măsuri concrete de la 1 aprilie”, a mai spus premierul.