Miliardarul Soros ne-a trimis un editorial în care NE CERE AJUTORUL. Nu banii sunt sursa mândriei magnatului
- Daniel Teodoreanu
- 21 octombrie 2017, 15:10
Prin reprezentanţii săi, controversatul miliardar George Soros a trimis Evenimentului zilei şi probabil altor publicaţii româneşti un editorial publicat în Washington Post şi care este atribuit de conducerea celui mai important ziar din capitala Statelor Unite ale Americii.
„Soros a creat o superputere pentru democraţie. Dar nu i-ar strica puţin ajutor” este titlul editorialului în care imaginea lui George Soros este atent primenită.
„Dacă o persoană trebuie judecată de duşmanii săi, George Soros se simte mândru. Autocraţii din Europa de Est, printre care şi Ungaria nativă, precum şi cei din China până în Egipt şi mulţi dintre ei, şi-au exprimat teama şi indignarea - şi au luat măsuri împotriva - organizaţiilor societăţii civile pe care dl Soros le-a susţinut generos timp de trei decenii. Dictatorii nu-l plac deloc pe domnul Soros, aşa că este o veste bună că el a contribuit acum cu 18 miliarde de dolari la averea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă.
Contribuţiile făcute în ultimii ani, dar dezvăluite doar în această săptămâna, vor face ca Societatea Deschisă să fie a doua cea mai mare organizaţie filantropică din Statele Unite, după Fundaţia Bill şi Melinda Gates. Dl Soros a creat acum o superputere filantropică pentru democraţia liberală.
Şi nu prea curând. Ultimul deceniu, în special, a fost martorul unei valuri crescânde a illiberalismului în întreaga lume. Universitatea din Stanford, academicianul instituţiei Hoover, Larry Diamond, numeşte acest deceniu ca fiind unul al recesiunii democratice. De la preşedinţii Xi Jinping din China şi Vladimir Putin din Rusia la Recep Tayyip Erdogan din Turcia, Abdel Fatah al-Sissi din Egipt, Hun Sen din Cambodgia, Nicolás Maduro din Venezuela, Viktor Orban din Ungaria şi Ilham Aliyev din Azerbaidjan, liderii guvernelor au dat înapoi agresiv democraţia şi drepturile omului.
Ei au folosit constrângerea tradiţională, cum ar fi închisoarea pentru nevinovaţi pentru disidenţă sau pentru exprimarea liberă a vederilor în ştiri şi în mass-media. De asemenea, au subminat libertatea prin organizarea de "alegeri" care sunt aranjate, finanţând ştiri care nu sunt independente, etichetând organizaţiile societăţii civile drept "agenţi străini" sau spioni, blocând accesul la Internet sau folosind alte tehnici insidioase şi inovatoare”, se arată în editorialul care poate fi citit aici integral.