Miliardarul Mikhail Khodorkovsky a petrecut aproape un deceniu în spatele gratiilor, iar după eliberare a dat în judecată statul rus sub pretext că acuzațiile ce i-au fost aduse erau motivate politic.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis, marți, că refuzul judecătorilor de a-i „permite avocatului domnului Khodorkovsky să examineze urmărirea penală și să depună dovezi importante la dosar” a încălcat drepturile acuzatului.

Este a doua victorie a lui Khodorkovsky împotriva administrației Putin, după cea din 2011, scrie The Moscow Times. Atunci, CEDO a obligat Rusia să-i plătească omului de afaceri daune pentru „condiții inumane și degradante” Khodorkovsky în închisoare. 35.000 de dolari a primit Mikhail Khodorkovsky de la statul rus.

Mikhail Khodorkovsky a fost arestat în anul 2003, în urma unei campanii declanșate de președintele Vladimir Putin împotriva oamenilor de afaceri care au obținut averi uriașe după destrămarea Uniunii Sovietice. Pe atunci proprietar al colosului petrolier Yukos, Khodorkovsky și-a susținut nevinovăția, însă Instanța supremă din Moscova l-a condamnat (în 2005) la nouă ani de închisoare pentru fraudă și evaziune fiscală.

Cazul său a stârnit reacții aprinse la scară internațională, mulți activiști pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, criticând autoritățile ruse. Eliberat în decembrie 2013 prin decret prezidențial (în perioada premergătoare Olimpiadei de iarnă de la Soci), Mikhail Khodorkovsky a părăsit Moscova, stabilindu-se la Londra, de unde continuă să fie una dintre cele mai aprige voci împotriva regimului Putin.