Miliardarul Patriciu anticipează o prăbuşire a pieţei imobiliare

Miliardarul Patriciu anticipează o prăbuşire a pieţei imobiliare

Cel mai bogat român a afirmat astăzi, pentru The Money Channel, că piaţa imobiliară din România este la începutul unei căderi"foarte abrupte". Potrivit lui Patriciu, fenomenul este cauzat, în primul rând, de căderea pieţei internaţionale, dar şi de capacitatea redusă de absorţie a populaţiei. Omul de afaceri a estimat că fenomenul va fi resimţit, în special, în cazul terenurilor.

"Într-o ţară în care densitatea medie urbană este de circa 100 de locuitori la hectar, faţă de densitatea medie a oraşelor europene de 300 de locuitori la hectar, este evident că preţurile imobiliarului sunt fantasmagorice. Ele se vor aşeza în primul rând sub presiunea ofertei şi nu a cererii", a spus magnatul.

Efectele fenomenului vor fi resimţite, în special, în cazul terenurilor.

"Terenurile vor scădea foarte tare. Sectroul rezidenţial va începe să treacă printr-o schimbare. Probabil că va creşte oferta de locuinţe pentru categoria de populaţie cu venituri până în 1.000 de dolari pe lună. Acest lucru înseamnă locuinţe cu preţuri între 60.000 şi 80.000 de euro. Acest preţ va fi obţinut pe seama evoluţiei tehnologice", a explicat Patriciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, omul de afaceri a comentat că şi Bursa de la Bucureşti urmează tendinţa internaţională şi se află la începutul unei perioade de scădere.

"Va mai cădea în următoarele luni, corelat cu criza financiară globală. Existând o anumită inerţie a pieţei româneşti faţă de contextul internaţional, ea se află de abia la înceăputul căderii. De altfel a căzut foarte puţin în ultimele luni. Cred că mai este cale lungă la vale", a spus Dinu Patriciu.

Nu renunţă la restul acţiunilor Rompetrol

Directorul executiv al Rompetrol a afirmat astăzi, la Arad, că nu se gândeşte să vândă şi restul de 25% din acţiunile pe care le mai deţine la companie.

Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat, anul trecut, cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din acţiunile The Romeptrol Group NV, a cărei valoare de piaţă a fost calculată la 3,616 miliarde dolari.