Miliardarul britanic Hamish Harding a dispărut. Se afla în submarinul care explora Titanicul. Foto

Sursa foto: kent_999s / Facebook

Miliardarul britanic Hamish Harding se numără printre cei dispăruți de la bordul unui submersibil care se scufunda spre epava Titanicului, a anunţat familia sa.

Printre cele cinci persoane aflate la bordul submersibilului se numără miliardarul britanic Hamish Harding și Stockton Rush, directorul general al OceanGate Expeditions, compania care deține submersibilul și care organizează vizita la epava Titanicului. Submersibilul este condus de pilotul francez Paul-Henry Nargeolet.

Hamish Harding este fondatorul unei companii internaționale de brokeraj de avioane cu sediul în Dubai și a devenit celebru pentru misiunea One More Orbit, care în 2019 a stabilit recordul mondial de viteză pentru cea mai rapidă circumnavigare a Pământului peste ambii poli geografici.

Rezerva de aer a submersibilului este de 96 de ore

Rezerva de aer a submersibilului este de 96 de ore, dar aceasta a dispărut duminică dimineața, ceea ce înseamnă că în prezent oamenii de la bord mai au aer doar pentru maximum două zile. Potrivit unei declarații a lui Brian Zas, fiul adoptiv al miliardarului britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, contactul cu submersibilul OceanGate Expeditions a fost întrerupt.

„Gândurile și rugăciunile mele sunt pentru tatăl meu vitreg Hamish Harding, al cărui submarin a dispărut în timp ce explora Titanicul. Operațiunea de căutare și salvare este în plină desfășurare”, a scris Brian Zas pe pagina sa de socializare.

Anterior, Action Aviation a publicat un comunicat în care se preciza că omul de afaceri britanic participă la o expediție subacvatică la Titanic. OceanGate Expeditions, compania responsabilă pentru submersibilul cu echipaj uman folosit pentru această expediție turistică la locul unde a fost scufundat Titanicul, a confirmat ulterior că submersibilul a dispărut. Nu au fost furnizate detalii cu privire la numărul de persoane aflate la bord, momentul incidentului sau circumstanțele în care s-a pierdut contactul. În prezent, reprezentanții OceanGate spun că se concentrează pe găsirea şi aducerea echipajului la suprafață în siguranță.

Submarinul Titan este conceput pentru a transporta cinci persoane

Potrivit Diviziei de Nord-Est a Gărzii de Coastă a SUA, la bordul submersibilului se află cinci persoane, comunicarea cu aceștia s-a întrerupt la aproximativ 1 oră și 45 de minute după scufundare.

Presa britanică, citând date de la OceanGate Expeditions, informează că submarinul Titanul are 6,4 metri lungime și este capabil să coboare la o adâncime 4 km. De asemenea, rezervele de aer asigură o autonomie sub apă de 96 de ore.

Excursia de opt zile la epava Titanicului - condusă de OceanGate Expeditions - costă 250.000 de dolari de persoană și începe din portul St John's.

Expedițiile OceanGate au adus aproximativ 60 de turiști și 15- 20 de cercetători la locul în care a naufragiat Titanic. Scopul era ca, din banii dați de bogații care fac această călătorie în adâncuri de plăcere, să fie susținute scufundările cercetătorilor.