Evenimentul Zilei > Actualitate > MII de teroriști ISIS cu pașapoarte FALSE în Europa?
MII de teroriști ISIS cu pașapoarte FALSE în Europa?

MII de teroriști ISIS cu pașapoarte FALSE în Europa?

Este posibil ca Statul Islamic să fi furat mii de pașapoarte în alb, pe care le-ar putea folosi pentru a introduce teroriști în Occident, pozând ca refugiați.

Surse din serviciile secrete au declarat pentru publicația germană Welt Am Sonntag că este posibil ca gruparea jihadistă să fi făcut rost de documentele de identitate în teritoriile pe care le controlează din Siria, Irak și Libia. Aceleași surse susțin, pe de altă parte, că ISIS folosește pașapoartele false și ca o importantă sursă de finanțare: jihadiștii au creat o adevărată piață neagră, unde aceste documentre se vând cu până la 1500 de euro bucata.

Lângă cadavrele a doi teroriști, responsabili pentru atacurile de la Paris, din 13 noiembrie, au fost descoperite pașapoarte false, care fuseseră folosite pentru a completa formularele de solicitare de azil.

Șeful agenției pentru monitorizarea frontierelor externe ale Frontex, Fabrice Leggeri, a declarat pentru publicația germană:

„Marele aflux de oameni care călătoresc prin Europa fără să fie verificați reprezintă un risc pentru securitate.”

El a adăugat că în țările răvășite de războaie, cum ar fi Siria, „nu există nici o siguranță că aceste documente, care par autentice, au fost cu adevărat emise de o autoritate oficială”.

Peste un milion de imigranți care solicită stattutul de refugiați au intrat în Uniunea Europeană în 2015, a anunțat recent Organizația Internațională pentru Imigrație.

În ultimele zile, doi francezi cu pașapoarte siriene au fost arestați într-o tabără de refugiați de lângă Salzburg, fiind acuzați că puneau la cale atentate. Un alt bărbat, suspectat că ar avea legături cu ISIS a fost arestat într-o tabără din Unna Massen, în vestul Germaniei.