Evenimentul Zilei > International > MII de scoțieni au ieșit în STRADĂ pentru a cere organizarea unui al doilea REFERENDUM
MII de scoțieni au ieșit în STRADĂ pentru a cere organizarea unui al doilea REFERENDUM

MII de scoțieni au ieșit în STRADĂ pentru a cere organizarea unui al doilea REFERENDUM

Aproape patru mii de persoane au defilat sâmbătă dimineață pe străzile din Glasgow cerând organizarea unui al doilea referendum cu privire la independența Scoției, după ce britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană, informează AFP.

În timp ce britanicii au votat în procent de 52% pentru părăsirea UE, în cadrul referendumului din 23 iunie, 62% dintre scoțieni s-au pronunțat pentru rămânerea în blocul comunitar, diferență ce a dus la reapariția ideii de independență a Scoției.

La finalul manifestației stradale, mulți dintre participanți s-au adunat în piața George Square din centrul orașului.

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon a declarat încă de a două zi după referendum că trebuia luată în calcul foarte serios eventualitatea unui al doilea referendum.

"Dacă luăm în considerare că interesele noastre nu pot fi protejate în Marea Britanie, independența trebuie să fie una dintre opțiunile posibile", a spus șeful Partidului național scoțian (SNP) luni.

În ciuda manifestațiilor și a opiniilor din cadrul Guvernului, un sondaj YouGov, dat publicității sâmbătă, arată că 53% dintre scoțieni s-ar pronunța în favoarea menținerii în Marea Britanie, în cazul unui referendum în acest sens.

Mai mult, un procent de 55% dintre aceștia sunt de părere că mai bine trăiesc într-o Mare Britanie ăn afara UE, decât într-o Scoție independentă, dar încă în blocul comunitar.

În septembrie 2014, scoțienii au votat în proporție de 55,3% pentru rămânerea în Marea Britanie la primul referendum privind independența.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: