Mii de infractori din România scapă nepedepsiţi din cauza unui motiv penibil. Află ce ţine dosarele în loc
- Sergiu Rusu
- 9 martie 2012, 11:51
Poliţia nu are bani să plătească expertizele Medicinii Legale, astfel că nu poate ridica documentele. Hoţi, autori de accidente şi mulţi alţi autori de infracţiuni nu pot fi trimişi în judecată. Datoriile la nivel naţional sunt de milioane de euro, plătindu-se doar urgenţele, adică infracţiunile grave
Şoferi care au provocat accidente rutiere, indivizi care s-au urcat beţi la volan, hoţi sau alţi indivizi care au călcat pe lângă lege au fost puşi „în aşteptare” şi nu au fost daţi încă pe mâna procurorilor sau a instanţelor de judecată, pentru că poliţia nu mai poate plăti datoriile către Medicina Legală.
200.000 de euro, datorii la Succeava
Se întâmplă aproape în fiecare judeţ din ţară, iar datoriilor sunt de ordinul sutelor de mii de lei. În judeţul Suceava, de exemplu, Inspectoratul de Poliţie are datorii de aproape aproape 900.000 de lei (circa 200.000 de euro) către Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML). Datoriile s-au acumulat din toamna lui 2010 şi de atunci, deşi poliţia mai făcut câteva plăţi, suma a crescut până la 900.000 de lei. În aceste condiţii, medicii legişti nu eliberează documentele solicitate şi astfel se ajunge în situaţia în care dosare în care cercetările s-au finalizat nu s-au soluţionat pentru că lipsesc actele de la Medicina Legală: necropsii, examinări psihiatrice, alcoolemii, examinări persoane sau analize toxicologice.
Se plătesc doar urgenţele: crime, tâlhării
Conducerea poliţiei judeţene dă din umeri şi, în lipsa fondurilor de la Bucureşti, nu are nici o altă soluţie. Doar „urgenţele”, crime, tâlhării, fapte considerate grave, se plătesc imediat, restul dosarelor fiind lăsate în fişetele oamenilor legii. Au fost situaţii în care persoane fizice au venit şi au plătit în locul poliţiei contravaloarea serviciilor de medicină-legală, pentru ca anumite dosare în care erau implicate să se finalizeze mai repede. Problema datoriilor afectează şi activitatea Serviciului de Medicină Legală care, din bugetul propriu, trebuie să asigure plata cheltuielilor administrative, a contractelor cu firmele de pompe funebre (transport decedaţi), achiziţiile de aparatură, materiale, birotică.