Şi angajaţii caselor de asigurări de sănătate s-au solidarizat astăzi cu cei din Finanţe. Circa 250 de angajaţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au protestat pentru acelaşi motiv cu cei de la finanţe: de două luni nu şi-au mai primit stimulentele. Acţiuni similare au avut loc şi la casele de asigurări din ţară.
"Noi suntem funcţionari publici şi nu avem voie să avem colaborări. Cei mai mulţi angajaţi au sub 10 milioane de lei vechi după tăierea sitmulentelor. Asta în condiţiile în care toţi au studii superioare. Situaţia cea mai gravă este la tineri", ne-a declarat una dintre angajatele care au protestat la CNAS.
Discuţiile protestatarilor cu preşedintele CNAS, Lucian Duţă nu au avut nicio finalitate. "Verdictul dacă se vor da sau nu stimulente va fi dat mâine după şedinţa Consiliului de Administraţie, care a fost convocată în regim de urgenţă la ora 10.00", ne-a declarat Ion Pisc, primvicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical. Tăierile salariale din ultimele luni au făcut ca angajaţii din casele de asigurări să aibă venituri infime. "Salariile noastre au scăzut nu cu 25%, ci cu peste 60%", se plânge Valentin Anghel, angajat CNAS. În aceeaşi situaţie se află şi Manda George, un consilier de 31 de ani care lucrează la CNAS de şapte ani şi care a ajuns să ia salariu 600 de lei, în condiţiile în care are studii superioare. "Legea 95 ne conferă dreptul să primim aceste stimulente, însă este deja a doua lună în care nu le primim, iar salariile au scăzut drastic", spune revoltat bărbatul.
Acţiuni similiare au avut loc şi în restul caselor de asigurări de sănătate din ţară ca şi la Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti. Protestele vor continua şi mâine. "Salariaţii au hotătât ca mâine să stea pe holurile casei şi la uşa Consiliului de Administraţie pentru a auzi decizia preşedintelui casei", mai spune liderul sindical Ion Pisc. Grevă japoneză la ITM şi AJOFM Gorj Angajaţii AJOFM şi cei ai ITM Gorj au decis să protesteze printr-o grevă japoneză. Angajaţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj şi cei ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) nu au întrerupt lucrul, dar poartă banderole albe, în semn de solidaritate cu colegii de la Finanţe. "Angajaţii AJOFM Gorj sunt solidari cu restul colegilor din ţară. Suntem în grevă japoneză, dar nu am întrerupt activitatea. Şi noi suntem nemulţumiţi şi sperăm să se rezolve ceva", a spus Elena Secotă, lider sindical al angajaţilor AJOFM Gorj. "Şi la noi este grevă japoneză, purtăm la mână banderole albe, dar muncim, ne desfăşurăm în mod normal activitatea. Suntem solidari", a spus şi Ion Lăzărescu, lider sindical al angajaţilor ITM Gorj.
Citiţi AICI cum decurg negocierile cu ministrul de Finanţe. Şi angajaţii Agenţiei Naţionale a Forţelor de Muncă şi ai Casei Naţionale de Pensii prostestează.