Mii de salariați români vor primi vești bune de la angajatori, în acest an. În contextul crizelor economice și a problemelor cu forța de muncă pregătită, mai multe firme intenționează să majoreze salariile lucrătorilor și colaboratorilor. Sunt concluziile unei cercetări de piață efectuate printre companiile care activează pe piața românească.
Mai mult de jumătate din firmele românești intenționează să le ofere angajaților salarii mai mari pentru munca prestată. Conform unei cercetări de piață, această măsură se află printre prioritățile celor mai mulți dintre angajatori, pentru anul în curs. Potrivit unei cercetări de piață realizată de platforma eJobs România, un număr de 6 din 10 companii susțin că intenționează să plătească salarii mai mari pentru angajați. O măsură similară a fost adoptată și anul trecut, de 73,7% dintre angajatorii români. În medie, veniturile salariale vor crește cu procente cuprinse între 5 și 10%, conform sursei citate.
„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaților au putut să își renegocieze salariile pentru că piața le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că și 2023 este în aceeași linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut anul trecut includ majorări salariale în medie cu 5% - 10%. Este o marjă procentuală aplicată și anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor”, a declarat Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Potirvit spuselor sale, din cercetare rezultă că angajatorii preferă să majoreze salariile dat fiind că veniturile mici reprezintă principalul motiv pentru care angajații îți caută un alt loc de muncă
„Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflația, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, știind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidați să își schimbe jobul”, spune Ana Călugăru.
Cu cât vor crește salariile
Cea mai mare parte dintre participanții la cercetare, 66,7%, au precizat că salariile vor crește, în medie, cu procente cuprinse între 5 și 10%, raportat la anul trecut. 20,8% dintre cei care au răspuns au anunțat majorări de 10% - 20%, iar 12,5% spun că salariile vor fi ajustate în raport cu inflația.
În acest context, 68,2% dintre angajatori susțin că majorările vor fi acordate tuturor salariaților, iar 18,2% au declarat că decizia va fi luată de fiecare manager de departament, în funcție de performanța salariaților. 9,1% au precizat că vor fi avute în vedere salariile pentru angajații din poziții entry level, iar 4,5% spun că majorarea va fi direcționată către specialiștii din companie, ca metodă de retenție.
„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei. Un alt argument, menționat de 12% dintre respondenți, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susține creșteri salariale în acest an”, a precizat Ana Călugăru, conform unui comunicat de presă.