Mihaiu, noul stăpân al Deltei

Mihaiu, noul stăpân al Deltei

"Caţavencul" recunoaşte că Tăriceanu îl va numi guvernatorul biosferei, spre încântarea lui Vîntu.

După zile de secretomanie totală în jurul numirii-surpriză a jurnalistului Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, „caţavencul“ a confirmat ieri pentru „Evenimentul zilei“ informaţia, dar o decizie oficială va fi comunicată săptămâna viitoare. Din acest motiv, în ultimele 72 de ore, ziaristul, viitor secretar de stat în cabinetul Tăriceanu, a comunicat cu presa doar prin sms-uri, refuzând să admită veridicitatea informaţiei.   De cealaltă parte, deşi numirea guvernatorului Deltei se face la nivel de prim-ministru, Palatul Victoria refuză încă să recunoască oficial planul de a-l înlocui pe actualul titular, Paul Cononov (candidat PNL la Camera Deputaţilor), cu jurnalistul de la „Academia Caţavencu“.

Tăcerea lui Călin Popescu-Tăriceanu a fost totuşi spartă chiar de finul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Invitat luni seara la emisiunea „Vorbe grele“ de la Antena 2, Olteanu a spulberat din două fraze misterul: „Eu sper să facă treabă bună acolo. (...) Pentru Liviu, dacă nu reuşeşte să transforme mandatul într-un succes, se termină urât“.

Rezervaţia Biosfera Delta Dunării este o miză uriaşă. De doi ani a fost demarat şi un proiect de investiţii de 140 de milioane de euro, proiect ce se va întinde până în 2015. Banii provin de la bugetul local şi din fonduri europene şi vor finanţa, în principal, monitorizarea rezervaţiei, infrastructura sau reconstrucţia ecologică a 80.000 de hectare. Potrivit directorului executiv al Rezervaţiei, Grigore Baboianu, până în acest moment au fost cheltuiţi doar cinci milioane de euro. Între SOV şi Sorin Marin Legăturile lui Liviu Mihaiu cu Delta Dunării nu sunt nici noi, nici simple. Pe de-o parte, şi-a câştigat notorietatea ca activist în cadrul Asociaţiei „Salvaţi Delta“, al cărei preşedinte este. Din această postură, Mihaiu coordonează derularea mai multor proiecte de ecologizare a biosferei. Pe de altă parte, acelaşi Liviu Mihaiu se află în anturajul unor personaje controversate, cu interese diverse în zonă. Sorin Ovidiu Vîntu este unul dintre acestea. Dincolo de amiciţia pe care i-o declară, SOV are cu Mihaiu şi o relaţie de patron-angajat, controlând trustul de presă Realitatea- Caţavencu. Al doilea e Sorin Marin, fost acţionar la săptămânalul „Academia Caţavencu“.   De la Marin, SOV a cumpărat pachetul de acţiuni care i-a adus controlul săptămânalului de satiră. Sorin Marin este unul dintre foştii concesionari din Delta Dunării, iar dezvăluirile anterioare ale EVZ l-au poziţionat în topul „stăpânilor Deltei“, date fiind afacerile pe care le derulează în zonă.   „E o pălărie prea mare“

Ne puteți urmări și pe Google News

De cealaltă parte, reprezentanţii mai multor ONG-uri active în protejarea Deltei Dunării se arată sceptici cu privire la experienţa şi competenţa guvernatorului Mihaiu. „Cei care-l numesc trebuie să se gândească la faptul că va trebui să reprezinte România la nivelul unor organisme internaţionale, din care fac parte numai specialişti, nu amatori“, avertizează Nicolae Răducu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Deltei Dunării“.   O altă temere a ONG-iştilor e legată de pericolul că politicul îl va influenţa pe viitorul guvernator: „Noi îi urăm să nu cadă pradă intereselor politice şi să înceapă un proces democratic de dezbatere publică pentru gestionarea Deltei Dunării“, a declarat reprezentantul organizaţiei World Wide Fund for Nature - România, Cristian Tetelea. Temeri similare şi-a exprimat şi preşedintele Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi, Petruţa Moise, care consideră că „funcţia de guvernator e o pălărie prea mare pentru Liviu Mihaiu“.

MESAJUL LUI TĂRICEANU „Puteţi să contaţi pe sprijinul guvernului“

Liviu Mihaiu este cunoscut ca un apropiat al premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta din urmă a participat în trecut la mai multe acţiuni ale Asociaţiei „Salvaţi Delta“, al cărei preşedinte este Mihaiu. În iulie 2006, Tăriceanu „a descins“ împreună cu familia la Sulina, la invitaţia asociaţiei, ocazie cu care jurnalistul l-a plimbat cu şalupa.

Anul trecut, el a revenit în Deltă, la complexul turistic de la Somova-Parches, la invitaţia Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta“, pentru o întâlnire în care s-a analizat starea Rezervaţiei Biosferei. „Aţi dovedit că nu irosiţi timpul şi banii şi v-aţi propus câteva dintre ţinte, iar pe unele dintre ele le-aţi şi atins. (...) Aşa încât puteţi să contaţi pe sprijinul guvernului şi al Ministerului Mediului“, au fost cuvintele de încurajare ale premierului, publicate pe site-ul asociaţiei. Tăriceanu a înfulecat chiar pizza într-un local din centrul Capitalei, alături de o ascultătoare Radio Guerrilla şi de Mihaiu, directorul postului. Ieşirea cu primul-ministru era recompensa concursului „La pizza cu premierul“, organizat în emisiunea lui Mihaiu.

15 APRILIE 2005. Ziaristul Mihaiu şi premierul Tăriceanu, la o pizza cu câştigătoarea unui concurs iniţiat de Radio Guerrilla

PĂREREA LUI SOV

„E o decizie excelentă“ Sorin Ovidiu Vîntu, patronul jurnalistului Liviu Mihaiu în trustul Realitatea- Caţavencu, e încântat de promovarea angajatului său. „Vorbesc în calitate de iubitor al Deltei. Şi cred că numirea lui Liviu Mihaiu în calitate de guvernator e excelentă“, a declarat Vîntu pentru EVZ. Şi a vrut să preîntâmpine orice speculaţie referitoare la beneficiile pe care i le-ar putea aduce noua funcţie a lui Mihaiu. „Ne ştim de atâţia ani, suntem amici. Dar dacă vă întrebaţi dacă am ceva de câştigat din această manevră cu numirea, vă repet: eu nu am afaceri în Deltă“, a conchis SOV.

PROFIT

La vremuri noi, tot noi

Contractele de concesiune piscicolă a Deltei Dunării au făcut, în urmă cu trei ani, subiectul unor ample scandaluri. EVZ a scos atunci la lumină „Stăpânii Deltei“, personaje care instituiseră un monopol economic pe resursele rezervaţiei. Printre „stăpâni“ se numărau „oamenii de casă“ ai PSD, Alexandru Bittner - prietenul din copilărie al lui Adrian Năstase, şi Dan Verbina - ex-deputat social-democrat de Tulcea, dar şi Sorin Marin - fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu, Robert Răduţă - apropiatul lui Ion Ţiriac, şi Amorel Vătămănescu - afacerist tulcean din zona de interese a PSD. Schimbarea guvernării a dus la anularea contractelor de concesiune, iar fondul piscicol a devenit „al tuturor“. Singura obligaţie pe care pescarii trebuie să o îndeplinească este să facă parte dintr-o asociaţie înregistrată la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Teoretic, în momentul de faţă la ANPA există 87 de astfel de asociaţii. Practic, de munca unor pescari anonimi din Tulcea beneficiază tot „stăpânii“ Bittner, Răduţă, Marin, Verbina şi Vătămănescu. (Liviana Rotaru) GUVERNATORUL DELTEI

Fişă „grea“ de post > Evaluează starea ecologică a patrimoniului natural, organizează cercetarea ştiinţifică, asigură măsurile necesare conservării şi protecţiei genofondului şi biodiversităţii;

> Stabileşte şi aplică măsurile de reconstrucţie ecologică a ecosistemelor;

> Propune autorităţii centrale pentru protecţia mediului declararea zonelor funcţionale ale rezervaţiei;

> Evaluează starea resurselor naturale şi a nivelului de valorificare a acestora, în acord cu potenţialul lor de regenerare şi cu capacitatea de suport a ecosistemelor;

> Exercită controlul asupra modului de aplicare a prevederilor autorizaţiilor. Avizează planurile de amenajare a teritoriului şi de urbanism de pe teritoriul rezervaţiei;

> Stabileşte locurile şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor de valorificare a resurselor naturale regenerabile;

> Colaborează cu autorităţile pentru protejarea intereselor localnicilor, precum şi pentru creşterea calităţii vieţii şi a standardului de civilizaţie.