Mihaiu despre demiterea sa: "Poate sistemul este ticăloşit"

Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei Dunării, a fost înlocuit din funcţie printr-o decizie a premierului. Cel care va prelua portofoliul este GRIGORE BABOIANU, director executiv al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

"Probabil că Guvernul Boc a găsit un om cu care să mă înlocuiască, un profesionist, ca toţi cei din administraţie, fapt pe care nu pot decât să-l aplaud îndelung. Sau poate este sistemul ticăloşit. Nu ştiu", a comentat, pentru EVZ, Mihaiu, înainte de anunţul oficial al revocării. Conform legii, numirea în această funcţie se face prin decizie a premierului, la propunerea ministrului Mediului.

Nicolae Nemirschi a spus că înlocuitorul lui Mihaiu va fi Grigore Baboianu, director executiv adjunct al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Întrebat, în conferinţa de presă de miercuri în care a anunţat modificarea, despre motivele care au dus la schimbarea lui Mihaiu, ministrul Mediului a răspuns că, la anumite niveluri, deciziile luate sunt de natură politică, confirmând suspiciunile lui Mihaiu legate de schimbarea sa.

Cine este Baboianu Grigore Baboianu, membru PDL Tulcea, este fost specialist în transformarea lacurilor în terenuri pentru agricultura, actualmente expert în transformarea terenurilor pentru agricultură în lacuri.

A fost numit director executiv în bioferă în 1996, de fostul guvernator Andrei Svoronos (1996 - 2000), membru al CDR. El a supravieţuit şi mandatului guvernatorului PSD Virgil Munteanu (2000-2004) şi al succesorului acestuia, Paul Cononov (PNL). (Adi Tudor) Între SOV şi Sorin Marin

Mihaiu a fost numit guvernator al Deltei Dunării în 18 septembrie 2008.

Jurnalistul declara, la numirea oficială în funcţie, că va face tot ceea ce nu au făcut cei pe care, timp de cinci ani, i-a criticat.

"Păi, dacă am lăsat familia şi peştişorul de aur din presă, mă duc acolo să reuşesc. Vă promit că n-am să-i dezamăgesc pe cei care au fost entuziasmaţi de numirea mea în acest post", mai spunea Mihaiu cu ocazia numirii. Legăturile lui Liviu Mihaiu cu Delta Dunării nu sunt nici noi, nici simple. Pe de-o parte, şi-a câştigat notorietatea ca activist în cadrul Asociaţiei „Salvaţi Delta“, al cărei preşedinte este. Din această postură, Mihaiu coordonează derularea mai multor proiecte de ecologizare a biosferei.

Pe de altă parte, acelaşi Liviu Mihaiu se află în anturajul unor personaje controversate, cu interese diverse în zonă. Sorin Ovidiu Vîntu este unul dintre acestea. Dincolo de amiciţia pe care i-o declară, SOV are cu Mihaiu şi o relaţie de patron-angajat, controlând trustul de presă Realitatea- Caţavencu. Al doilea e Sorin Marin, fost acţionar la săptămânalul „Academia Caţavencu“.   De la Marin, SOV a cumpărat pachetul de acţiuni care i-a adus controlul săptămânalului de satiră. Sorin Marin este unul dintre foştii concesionari din Delta Dunării, iar dezvăluirile anterioare ale EVZ l-au poziţionat în topul „stăpânilor Deltei“, date fiind afacerile pe care le derulează în zonă.

REACŢII

"Este păcat să schimbăm un profesionist pe criterii politice" Europarlamentarul liberal Ramona Mănescu a reacţionat la intenţia coaliţiei PDL-PSD de a-l schimba pe Liviu Mihaiu din funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„Este păcat să schimbăm un profesionist pe criterii politice. Faptul că Liviu Mihaiu, personalitate implicată de ani buni în protejarea şi promovarea Deltei Dunării a acceptat provocarea oferită de poziţia de guvernator a atras, la acea dată, aprecierea responsabililor europeni", susţine europarlamentarul PNL. 

Ramona Mănescu a amintit faptul că, în perioada 2-4 decembrie 2008, cu prilejul organizării, la Parlamentul European, a conferinţei cu tema „Delta Dunării: natură şi dezvoltare durabilă în Europa”, reprezentanţii Preşedinţiei Franceze a UE, ai Comisiei Europene şi ai Comisiei de Mediu din cadrul PE au salutat proiectele ambiţioase pe care domnul Liviu Mihaiu le-a promovat în calitatea sa de guvernator al Deltei Dunării.

„Schimbarea sa din această funcţie pe criterii strict politice demonstrează că actuala coaliţie de guvernare nu urmăreşte protejarea intereselor Deltei, ci plasarea propriilor oameni în funcţii de conducere", a mai adăugat Ramona Mănescu. Şi ONG-urile se împotrivesc deciziei

Pe de altă parte, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Boc şi ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, reprezentanţii a 20 de organizaţii non-guvernamentale preocupate de probleme de mediu le solicită celor doi oficiali menţinerea lui Mihaiu în funcţia de şef al ARBDD.

"Liviu Mihaiu s-a remarcat ca un apărător al Deltei Dunarii prin activitatea desfăşurată atât în cadrul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, cât şi ca jurnalist. În septembrie 2008 a fost numit în funcţia de Guvernator, al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Principalele rezultate ale acţiunilor întreprinse de acesta pentru protejarea Deltei Dunării au fost interzicerea pescuitului speciilor de sturioni pe o perioadă de zece ani, interzicerea concesiunilor piscicole din Delta Dunării, deblocarea sumelor de bani necesare reconstrucţiei ecologice a Deltei, adoptarea Regulamentului cadru de urbanism şi arhitectură pentru localităţile din Deltă sau campanii împotriva braconajului", susţin semnatarii documentului.

În opinia acestora, menţinerea lui Mihaiu în funcţie ar fi însemnat "o garanţie a continuării proiectelor de conservare şi ecologizare a Deltei Dunării".

Citiţi şi: