Evenimentul Zilei > Justitie > MIHAIL BOLDEA, urmărit prin INTERPOL. Kenya nu are acord de extrădare cu România
MIHAIL BOLDEA, urmărit prin INTERPOL. Kenya nu are acord de extrădare cu România

MIHAIL BOLDEA, urmărit prin INTERPOL. Kenya nu are acord de extrădare cu România

Poliţia Română a publicat fotografia şi datele lui Mihail Boldea pe site-ul oficial, la categoria Most Wanted, cei mai căutaţi infractori. El apare pe locul al doilea, după „Guru”, Gregorian Bivolaru.ar fi primit 260.000 de euro ca să intervină pe lângă un magistrat

UPDATE 4. Potrivit unor surse judiciare, deputatul Boldea a depus 185.000 de euro în conturile a doi co-inculpați din dosar, conturile fiind blocate de procurori. Banii au fost transferați cu o zi înainte de a pleca din țară pe la vama Giurgiu. În acest moment se desfășoară o percheziție la un garaj apartinând lui Boldea. Anchetatorii au găsit un laptop și mai multe hard-uri de calculator, cel mai probabil, bunuri ascunse de fugar.
UPDATE 3. Procurorul General al României a ţinut să precizeze că Mihail Boldea poate fi adus din Kenya, chiar dacă România nu are acord de extrădare cu acestă țară, putându-se aplica ”principiul reciprocității”, precum în cazul Nicolae Popa, extrădat din Indonezia.
Kovesi a arătat că situaţia deputatului Boldea nu se poate compara cu cele ale senatorilor Mircea Banias – cercetat într-un dosar legat de returnări ilegale de TVA şi a lui Cătălin Voicu –  acuzat că ar fi primit 260.000 de euro ca să intervină pe lângă un magistrat. "În cazul Voicu DNA a cerut interdicţia de a părăsi localitatea înainte de a solicita Parlamentului avizul de arestare", a spus Kovesi.
UPDATE 2. Procurorul General al României, Laura Kovesi, invitată la bilanțul SRI, a declarat că procurorul de caz în dosarul Boldea a fost supus unor presiuni uriașe, timp de un an și jumătate, pe numele său fiind depuse ”plângeri peste plângeri” din partea deputatului. Kovesi a mai arătat că în cazul în care demnitarul era dat în consemn la frontieră, nu putea fi oprit să plece din țară în lipsa unui mandat de arestare.
Pe de altă parte, Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat din oficiu cu privire la plecarea din țară a lui Mihail Boldea. În acest sens, inspectorii fac verificări prealabile față de acțiunile procurorului care a gestionat cazul.
UPDATE 1. România nu are acord de extrădare cu Kenya, ţara unde s-a refugiat, conform preşedintelui Traian Băsescu, deputatul Mihail Boldea. Ţara africană nu figurează pe lista oficială a Ministerului Justiţiei printre statele cu care România are încheiate tratate bilaterale.
În aceste condiţii, oficiali din cadrul Poliţiei Române susţină că extrădarea lui Mihail Boldea este aproape imposibilă. "În mod normal, stă în sarcina Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze un demers diplomatic pentru stabilirea unui acord bilateral în vederea extrădării. Totuşi, e o procedură de durată", a explicat pentru EVZ comisarul şef Mihai Pitulescu, şeful Direcţiei Judiciare din cadrul Poliţiei Române.
Autorităţile române spun la motivul pentru care este căutat: fals. La descrierea faptei se arată că Boldea posedă mandat de arestare preventivă (MAP) pentru înşelăciune, instigare la: fals material în înscrisuri oficiale, fals privind identitatea, fals intelectual, mărturie mincinoasa, favorizarea infractorului, constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă la înşelăciune.
Descrierea urmăritului Mihail Boldea: înălţime 1,70 m, slab, faţa ovală, ochii căprui, părul şaten, tuns scurt. Este născut la data de 09.03, 1976, în Galaţi, judeţul Galaţi.
Urmărit prin Interpol
La scurt timp după ce Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Mihail Boldea, DIICOT a solicitat şi emiterea  unui mandat de urmărire internaţională. "Practic, e o formalitate care trebuie îndeplinită. După ce judecătorii îl emit, mandatul se traduce în limba engleză şi se trimite pe canalele Interpol", a explicat pentru EVZ, chestorul Mihai Pitulescu, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News