Mihai Șora, agitator comunist în anii '50, responsabil cu munca la țară. Mulți intelectuali au făcut pact cu diavolul

Mihai Șora, agitator comunist în anii '50, responsabil cu munca la țară. Mulți intelectuali au făcut pact cu diavolul

Românul mai bătrân decât țara s-a născut în 1916, în Timiș, Austro-Ungaria. Fiu de preot ortodox, Șora a studiat filosofia la Universitatea București și i-a avut profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu. La seminar, l-a avut asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. În biografia lui scrie că, în anii războiului, la Paris, a participat la rezistența franceză antifascistă.

Un document, descoperit, recent, de jurnalistul Dan Andronic, arată că Mihai Șora a fost unul dintre agitatorii comuniști, din perioada 1948-1951.

„Avantajul scormonirii prin arhive este acela că, uneori, dai peste chestii neașteptate. Ceea ce găsesc, întâmplător, mă determină să spun că ceea ce este fascinant în istorie este faptul că situațiile se repetă. Cum ar fi situația determinată de facsimilulul de mai jos. Cine era „agitator cu munca la țară” în anii 1948-1951? După, absolvise Universitatea de Partid. Ghiciți! Ce însemna aia agitator în anii , 50? Un soi de persoană care duce muncă de agitație politică, de lămurire, convingere și mobilizare a maselor în vederea unei acțiuni. (DEX). Adică înscrierea în partidul comunist, colectivizarea, predarea cotelor, identificarea și pedepsirea chiaburilor... Sau, după cum spunea Lenin: [Propagandistul] trebuie să dea «multe idei», atît de multe, încît numai un număr (relativ) mic de persoane vor putea să-și însușească dintr-o dată toate aceste idei în totalitatea lor... AGITATORUL însă, vorbind despre aceeași chestiune, va alege exemplul cel mai izbitor și mai cunoscut auditorului. Sau citând din SCÎNTEIA, 1953: „Datoria agitatorilor este de a sprijini puternic extinderea sistematică a metodelor înaintate, de a fi ei înșiși, prin munca lor, în aplicarea metodelor înaintate, un exemplu Mulți intelectuali au făcut pact cu diavolul ți intelectuali au făcut pact cu diavolul Mihai Șora, agitator comunist în anii , 50, responsabil cu munca la țară Românul mai bătrân decât țara s-a născut în 1916, în Timiș, Austro-Ungaria. Fiu de preot ortodox, Șora a studiat fi losofi a la Universitatea București și i-a avut profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu. La seminar, l-a avut asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. În biografi a lui scrie că, în anii războiului, la Paris, a participat la rezistența franceză antifascistă vrednic de urmat”. Această notă din dosarul de cadre aparține lui MIHAI ȘORA. După cum vă spuneam, Istoria se repetă!”, spune Dan Andronic.

Potrivit biografiei lui Mihai Șora, acesta, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost în Franța și ar fi făcut parte din Rezistența Franceză, iar în 1948, când s-a întors în România, a devenit unul din membrii noii puteri populare reprezentată de comuniștii lui Gheorghe Gheorghiu Dej și Ana Pauker, ocupând diverse posturi de conducere în ierarhia comunistă. A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe (1948 - 1951), apoi ca șef de secție la Editura pentru limbi străine (între 1951 și 1954) și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954 - 1969).

După evenimentele din Decembrie 1989, a fost ministru al Învățământului în primul guvern democratic provizoriu, condus de Petre Roman (30 decembrie 1989 - 28 iunie 1990).

 A fost readus la spital. Soția a făcut circ prin ATI 

Mihai Șora s-a reîntors în spitalul Elias, ca urmare a unor complicații apărute în urma anesteziei generale la care a fost supus în urmă cu aproape două săptămâni. La 102 ani, filozoful a fost operat din cauza unor probleme la colecist, intervenție care a decurs fără incidente. Căsătorit cu poeta Luiza Palanciuc, mai tânără cu 56 de ani, filozoful are parte de toată atenția ei, soția vizitându-l cel puțin o dată pe zi. Din păcate, atitudinea ei față de cadrele medicale a lăsat un gust amar celorlalți pacienți, aflați pe paturile alăturate din Secția de Terapie Intensivă.

Un aparținător, sursă de încredere, a povestit în exclusivitate pentru Evenimentul zilei un episod jenant: „Să aveți grijă de moș, da! Lăsați alți pacienți, că noi avem regim special!”, s-a răstit pictorița la cadrele medicale. Evident, îndemnul ei a fost auzit și pe hol, iar episodul de invocare a „regimului special” s-a mai repetat de câteva ori. Medicii de la Elias ne-au asigurat, însă, că regimul de care beneficiază Mihai Șora este identic cu al tuturor pacienților.

Alte discuții pe care Luiza Palanciuc Șora le-a avut cu personalul spitalului au fost legate de pasiunea ei de a-l filma pe eseist în orice ipostază, cum ar fi în timp ce spunea „Capra cu trei iezi”. Pe lângă faptul că în ATI nu este permisă folosirea telefoanelor mobile, bărbatul se afla în ipostaze sensibile pentru imaginea sa.

Mihai Șora s-a căsătorit la 98 de ani cu poeta Luiza Palanciuc. El a mai fost căsătorit o dată, cu scriitoarea Mariana Șora, alături de care a stat 72 de ani, până în 2011, când femeia s-a stins. (