Fosta „voce“ de la Europa Liberă a revenit în România la chemarea şefului FRF. Încrederea în Lupescu l-a costat serviciul, casa şi prieteni.
Cotidianul nostru a prezentat ieri situaţia neplăcută în care a fost pusă o asociaţie de sportivi surdo-muţi, căreia Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF, i-a promis, prin intermediul revistei pe care o patronează, „Sportmagazin kicker“, un ajutor financiar. Donaţia (1.600 de euro), pentru care s-a organizat chiar o acţiune oficială, n-a ajuns la destinaţie nici astăzi, la zece luni după ce trebuia făcută.
Astăzi, EVZ vă prezintă o altă latură deloc cunoscută publicului a numărului doi de la „Casa Fotbalului“: Ionuţ Lupescu - patron media.
Mulţi dintre cei care au lucrat cu Lupescu vorbesc despre colaborarea cu directorul executiv al FRF ca despre una dintre cele mai urâte experienţe profesionale pe care au trăit-o. Mihai Rusu este unul dintre ghinioniştii care au avut de-a face cu patronul Lupescu. După ce şi-a făcut un nume respectat în sport (a fost jucător de tenis, apoi arbitru), dar şi în mass-media (a prezentat ştirile sportive la postul Europa Liberă), Rusu a acceptat să lase traiul tihnit de la München, ademenit de Lupescu şi entuziasmat de perspectiva că va face parte dintr-un „proiect“ care arăta tentant pe hârtie: revista „Sportmagazin kicker“. Numai că, la scurt timp după lansarea pe piaţă, revista a eşuat lamentabil. Prost manageriată de Lupescu, publicaţia a intrat în faliment. Dezamăgit, Mihai Rusu a fost nevoit să se întoarcă în Germania şi s-o ia de la capăt. Despre colaborarea de coşmar cu Lupescu, care o are ca paravan în afacerile media pe sora lui, Rusu vrea să uite că aceasta a avut loc vreodată. „Mi-am luat primii bani după două luni“
„Am lăsat totul în Germania - serviciu, familie, prieteni - pentru a veni în România, cu scopul de a pune pe picioare acest proiect, în care am crezut foarte mult“, îşi începe povestea Mihai Rusu, fost redactor-şef la „Sportmagazin kicker“.
După patru luni de colaborare cu Lupescu, Rusu şi-a dat seama cu cine are de-a face şi, dezamăgit, şi-a luat câmpii. „Nu avea rost să mai stau“, continuă Rusu, silit să-şi reia acum viaţa de la zero în Germania. „Când propui şi promiţi un buget pentru primul an, dar ai probleme cu salariile şi cu plăţile după doar două-trei luni, atunci e clar, nu e o treabă serioasă. Eu mi-am luat primii bani după vreo două luni. Păcat că domnul Lupescu a învăţat prea puţine dintr-o ţară cu o societate atât de avansată şi de performantă, ca Germania. Lupescu şi-a bătut joc de mine!“, a conchis acelaşi Rusu, caracterizat de cunoscuţi drept o persoană cu foarte mult bun-simţ. BUN DE PLATĂ Nu i s-a dat, ci i s-a luat
Angajaţii de la „Sportmagazin kicker“ care, odată cu trecerea timpului, constatau că salariile lor „doar“ se micşorează se pot considera fericiţi. Alţii, în special colaboratorii, nu au fost plătiţi decât parţial, iar unii - deloc.
Piteşteanul Ionuţ Ghergu este unul dintre foştii colaboratori ai revistei „Sportmagazin kicker“ păcăliţi de Ionuţ Lupescu. Timp de patru luni, cât a lucrat pentru publicaţia fostului fotbalist, Ghergu nu a primit niciun ban, deşi avea semnat un contract ferm de colaborare. În cazul lui Ghergu, relaţia cu revista actualului conducător al FRF aduce a banc cu Radio Erevan: „Nu era maşină, ci bicicletă şi nu i s-a dat, ci i s-a luat!“.
Povesteşte ziaristul ploieştean: „Mai mult, în 2007 m-am pomenit cu o hârtie de la Finanţe, prin care eram înştiinţat că în 2006 am încasat de la revista domnului Lupescu suma de 5,4 milioane de lei vechi şi că trebuie să plătesc impozit în condiţiile în care eu nu primisem niciun şfanţ! Grav este şi faptul că, mai mult ca sigur, cineva a semnat şi a încasat banii care mi se cuveneau. După socotelile mele, eu ar fi trebuit să încasez vreo 10 milioane de lei vechi. M-am resemnat. I-am trecut la pierderi. Îmi pare rău că mi-am stricat relaţiile cu un bun prieten, fotograful Ştefan Bârlădeanu, căruia nu am avut de unde să-i dau banii pe pozele trimise la Bucureşti“, adaugă, mâhnit, Ghergu. CINE E MIHAI RUSU Fost jucător de tenis, „voce“ la Europa Liberă În vremurile când Ceauşescu reuşise să-i încoloneze pe români la cozile pentru gheare de pui, oamenii aveau alte surse de „hrană“. Postul de radio Europa Liberă era considerat „friptura“ din meniu.
La cunoscuta staţie, care emitea din afara graniţelor ţării, românii ciuleau urechile, curioşi să afle adevărata stare a naţiunii şi să audă cum era „săpat“ blocul comunist. Ştirile din sport erau prezentate, printre alţii, de Mihai Rusu, care a emigrat în Germania în 1977. Fost jucător de tenis şi arbitru, Rusu a lucrat ani la rând pentru postul de radio Europa Liberă, remarcându-se drept o voce distinsă şi apreciată.
PROIECTE EŞUATE Cu „Neamţul“ în frunte au fost „succese“ multe
Angrenat în diverse proiecte media, cum ar fi „Radio Total Sport FM“ şi „Sportmagazin kicker“, Ionuţ Lupescu nu s-a arătat foarte priceput în materie de management.
Din postura de director general al FRF, el a produs un imens scandal în urmă cu aproape doi ani, după ce a acordat drepturile de transmisie ale meciurilor echipei naţionale de fotbal unui radio „de cartier“, „Total Sport FM“, la care era asociat. Decizia lui Lupescu a produs un cutremur în cadrul „Radio România Actualităţi“, marele perdant, Departamentul „Sport“ fiind, din această pricină, restructurat.
Ca o ironie a sorţii, „Total Sport FM“ nu a transmis nicio partidă a echipei naţionale a României! În momentul de faţă, staţia radio nu mai emite. Ionuţ Lupescu a reuşit într-un timp-record să-i îndepărteze din parteneriatul cu revista sa până şi pe nemţii de la revista „Kicker“, una dintre cele mai importante publicaţii sportive din lume. Nemulţumiţi de colaborarea cu directorul executiv al FRF, germanii s-au retras după doar câteva luni. „Cei de la «Kicker» nu au fost prea fericiţi. Asta ca să folosesc o formulă elegantă de exprimare“, povesteşte Mihai Rusu, care atrage atenţia asupra faptului că, „pe lângă gafele manageriale, domnul Ionuţ Lupescu a mai comis câteva erori de natură umană. I-a umilit pe cei care veniseră pentru acest proiect cu inima deschisă, şi mă refer aici nu doar la jurnaliştii pe care i-a angajat, ci chiar la cititorii care adoptaseră publicaţia, care a fost una foarte serioasă în primele luni“.
Salarii restante la radio
La un an şi jumătate de la desfiinţarea postului de radio „Total Sport FM“, încă mai sunt oameni care nu şi-au primit salariile pe ultimele luni. În ultimele săptămâni de viaţă ale staţiei, care trebuia să transmită în exclusivitate meciurile naţionalei României, s-a făcut veritabilă muncă patriotică. Rămaşi chiar şi fără căldură (din cauza facturilor neplătite), angajaţii postului au sperat până în ultima clipă în promisiunile patronului Lupescu.
„Am alergat câteva luni ca să-mi recuperez banii, dar fără succes. Am vrut să-mi caut dreptatea în justiţie, dar m-am lăsat păgubaşă“, sunt cuvintele unei foste angajate de la radioul la care acţionar era Lupescu. Speriată că Lupescu s-ar putea răzbuna, femeia n-a dorit să-şi dezvăluie identitatea. Ca ea mai sunt alţi câţiva tineri. Au rămas în presă şi se tem pentru locurile lor de muncă sau, pur şi simplu, le este ruşine să-şi amintească de umilinţele la care i-au supus „Neamţul“.