Mihai Răzvan Ungureanu forţează un guvern nou-nouţ
- Carmen Vintil ă
- 8 februarie 2012, 13:10
Niciun ministru PDL din Cabinetul Boc nu se va mai regăsi în viitorul Executiv.
Emil Boc a fost presat de PDL să renunţe la funcţia de premier. Şi a făcut-o. Ieri, s-a întors roata. Nevoia de recredibilizare a guvernului, dar şi a partidului, aceeaşi care l-a făcut şi pe el să părăsească Palatul Victoria, l-a împins pe Boc să le ceară şi celorlalţi colegi din guvern să facă acelaşi gest.
A venit la Colegiul Director mai târziu, dar cu o strategie- surpriză: niciun ministru din garda veche în cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu. Ideea a fost agreată şi de Elena Udrea, dar şi de Anca Boagiu. Astfel, la finalul şedinţei, Emil Boc a anunţat că niciunul dintre miniştrii PDL din cabinetul său nu va face parte din noul Executiv.
Propunerea a fost adoptată de PDL-işti cu unanimitate de voturi. Cu lista noilor miniştri, cu care Boc a venit în buzunar, lucrurile nu au mai stat chiar aşa. Aceştia au fost suspuşi la vot, individual, cele mai multe voturi "împotrivă" contabilizându-le Andreea Vass.
“Colegiul Director a luat decizia de a schimba întreaga echipă ministerială şi a propune noi miniştri în cabinetul ce va fi prezentat în faţa Parlamentului. (..) Nu e un gest de frondă la adresa lor, ci de respect şi apreciere politică(..)", a declarat Boc, după care s-a îndreptat, încet, dar cu un aer mulţumit, spre maşină.
Noaptea cuţitelor lungi
Discuţiile pentru formarea noului cabinet au început luni seară, după ce şeful statului a anunţat că Mihai Răzvan Ungureanu va fi candidatul la funcţia de premier. PDLiştii au strigat adunarea în Modrogan, iar discuţiile s-au întins mult după miezul nopţii. Dacă la începutul întâlnirii Sulfina Barbu, Elena Udrea, Anca Boagiu şi Daniel Funeriu, erau în cărţi şi pentru noul guvern, pe motiv că sunt miniştrii care au avut rezultate, lucrurile s-au schimbat până în final.
Dacă trei din cei patru miniştri nominalizaţi mai sus erau şi pe lista care a ajuns marţi dimineaţă pe masa Colegiului Director, fostul premier, Emil Boc, a întors situaţia la 180 de grade. A făcut-o de dragul partidului, pentru ca acesta să poată fi revitalizat în prag de alegeri.Potrivit unor surse politice, noii miniştri propuşi sunt susţinuţi de greii PDL, portofoliile fiind împăr ţite între garda veche şi cea nouă.
SONDAJ
Emil Boc va fi testat pentru Primăria Cluj Preşedintele PDL, Emil Boc, va fi inclus într-un sondaj, ce va fi realizat în perioada următoare, pentru desemnarea candidatului la Primăria Clujului. Anunţul a fost făcut de prim-vicepreşedintele PDL Cluj, Adrian Popa, care a precizat că numele candidatului democrat-liberal pentru funcţia de primar la Cluj va fi cunoscut în câteva săptămâni. "Se fac sondaje pentru a vedea cum reacţionează clujenii, iar partidele trebuie să ţină cont de preferinţele acestora. În sondaj va fi inclus şi preşedintele partidului, Emil Boc. Candidatul PDL la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca va fi desemnat în câteva săptămâni", a spus Popa.
NEGOCIERI
UNPR îi vrea pe Oprea şi pe Diaconescu
O parte din liderii Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UN-PR) spun că poziţia lor este fermă: CristianDiaconescu, ministru de Externe, şi Gabriel Oprea, ministrul Apăş rării, să facă parte din Guvernul condus de Ungureanu. Totodată, aceştia au cerut ca Executivul să pună în aplicare legea ce prevede confiscarea averilor dobândite ilicit. "Am discutat cu premierul desemnat şi a rămas ca cei doi miniştri parte şi din viitorul Executiv. Nu vrem să punem pe altcineva. Dacă nu vor fi ne vom retrage", au susţinut, pentru EVZ, o parte din liderii UNPR.
Pe de altă parte, în timp ce preşedintele Marian Sârbu, a declarat Uniunea se va ocupa, în viitorul guvern, cu menţinerea dialogului dintre Coaliţie şi sindicate, preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat că partidul său va acorda sprijinul politic pentru premierul desemnat.
"UNPR va formula guvernamentală propusă de Mihai Răzvan Ungureanu, pentru stabilitatea României", a spus Oprea. Liderul UNPR a adăugat că despre portofoliile din guvern va vorbi premierul desemnat. " Noi, ca de obicei, nu am cerut Ne-am pus întotdeauna expertiza la dispoziţia guvernului Boc sau a altuia", a adăugat Gabriel Oprea.
CONDIŢII
UDMR: întinerire-"nem", protocol nou -"igen"
UDMR nu înghite pe nemestecate varianta întineririi complete a Guvernului. Cel puţin nu când este vorba de miniştrii săi. În plus, UDMR pune o serie de condiţii. Ke l e m e n Hunor a condiţionat, de altfel, sprijinul pen tru noul guvern de încheierea unui protocol de func ţionare a coa liţiei pe 2012, axat "pe chestiuni foarte punctuale“: rezolvarea problemelor de la Facultatea de Medicină din Târgu-Mureş şi continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.
De asemenea, Uniunea a mai cerut şi ca, după încheierea trimestrului întâi al anului 2012, să se aibă în vedere o creştere a salariilor şi a pensiilor. Preşedintele Uniunii a arătat că numai după acceptarea acestor condiţii discuţia poate evolua spre ministere.
Cât despre numele miniştrilor, Hunor a spus că la UDMR "nu se conturează o schimbare" şi că el nu este interesat să preia de la Marko Bela funcţia de vicepremier. "Nu e îndeajuns să fii tânăr. Trebuie să începi de jos. Nu putem susţine în funcţii tineri fără o experienţă, pot lua decizii greşite care să-i coste şi să ne coste", a explicat şi liderul UDMR Ciuc, Borboly Csaba. Nici grupul minorităţilor na ţio nale din Cameră nu garantează că va susţine noul guvern. Liderul acestora, Varujan Pambuccian a spus că o decizie va fi luată abia mâine şi că nu poate spune care va fi aceea. "Orice se poate întîmpla", a spus el. CITIŢI ŞI:
- Mişcarea-surpriză a lui Băsescu: Ungureanu negociază un Guvern complet nou
- Premierul Emil Boc şi-a dat demisia. "Guvernul nu participă la un concurs de popularitate"
- Elena Udrea, despre demisia lui Emil Boc: "Se retrage pentru a lăsa locul unui guvern mai bun"
- Antonescu: Numirea lui Ungureanu, inacceptabilă. Băsescu s-a dat pe faţă. Hai să guvernăm cu serviciile! | VIDEO
- FMI: Continuăm acordul cu România şi după demisia premierului