Evenimentul Zilei > Justitie > Mihai Răzvan Ungureanu, director SIE: „UE trebuie să se bazeze mai puţin pe americani şi mai mult pe propriile forţe”
Mihai Răzvan Ungureanu, director SIE: „UE trebuie să se bazeze mai puţin pe americani şi mai mult pe propriile forţe”

Mihai Răzvan Ungureanu, director SIE: „UE trebuie să se bazeze mai puţin pe americani şi mai mult pe propriile forţe”

Uniunea Europeană trebuie să-şi asume o nouă identitate, cea a unei puteri mondiale, este opinia directorului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu

Cu Rusia mereu imprevizibilă, la est, şi în contexul înrăutăţirii situaţiei din Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană trebuie să se bazeze mai puţin pe americani şi mai mult pe propriile forţe, este de părere Mihai Răzvan Ungureanu, citat de Digi24.

Invitat la o dezbatere pe tema viitorului securităţii în Europa, organizată la Bucureşti, Mihai Răzvan Ungureanu a pus accent pe o Uniune Europeană mai hotărâtă, ieşită din umbra Statelor Unite, a mai susținut directorului Serviciului de Informații Externe (SIE).

„Uniunea Europeană trebuie să fie, întâi de toate, mai unită, mai puternică şi foarte atractivă. Sau, cum spunea preşedintele Juncker (preşedintele Comisiei Europene n.r.), să fie mai sexy. UE şi SUA trebuie să admită că uneori interesele lor ar putea fi divergente. Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar putea fi mai folositoare Statelor Unite dacă ar fi mai puţin dependentă de acestea. Capacitatea Washingtonului de a asigura, pe cont propriu, stabilitatea ordinii mondiale este pusă la îndoială de ostilitatea fără precedent a contextului mondial”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE, citat de Digi24.

Tot şeful Serviciului de Informaţii Externe consideră că Uniunea Europeană nu ar trebui să fie intimidată de Rusia şi să nu tolereze ambiţiile expansioniste ale regimului de la Moscova.

„Rusia, în mod special, trebuie tratată aşa cum este, respectiv imprevizibilă. Uniunea Europeană nu ar trebui să evite cu orice preţ confruntările politice. Nu este în interesul Europei să tolereze obiectivele unei forţe neoimperialiste. Dacă Rusia vrea să coopereze pe plan economic cu UE, atunci trebuie să respecte legislaţia UE”, a adăugat directorul SIE.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News