Mihai Draghici: "Vile pentru „destepti”, credite pentru cetateni”. Programul ruleaza de 17 ani in Romania. „Desteptii” la RAAPPS. Noi, cetatenii - mars la rate pe 30 de ani de la banci!"
Din ‘89, Romania a fost impartita in doua: o tara de protocol si una pentru cetateni. Cum teritoriul se suprapune, vrem-nu vrem convietuim. Cum? Tara de protocol traieste pe banii furnizati de tara de cetateni.
RAAPPS este unul dintre exemplele „scoala”. Casele si terenurile de protocol ale regimului comunist au trecut in buzunare private la preturi ridicole. Povestea jafului de la Patrimoniul de Stat este simpla, fara ocolisuri. Regia a dat case la toti clientii politici sau cu „pile”. Specialistii Regiei au facut evaluari „potrivite” si proprietatile au fost vandute, de cele mai multe ori fara licitatie.
O amica si-a cumparat la inceputul acestui an un apartament de doua camere in Berceni, de pe piata libera. A facut credit ca tot omul cinstit pe 30 de ani. Stiti cat a platit pentru o „cutie” de 54 de metri patrati? Peste 1.500 de euro pentru un metru patrat! Exact in aceeasi perioada, RAAPPS a vandut apartamente in Centrul Capitalei, pe langa Calea Victoriei sau Piata Universitatii, in zonele verzi de langa parcurile Cismigiu sau Herastrau, cu maximum 600 de euro pentru un metru patrat.
Cum Dumnezeu sa nu te revolti? Cum sa nu iti vina sa strigi la procurori, la premier, presedinte, la oricine are urechi sa auda: e bataie de joc! Pe noi, cetatenii, ne jupuiti, iar pe altii, deja bogati, ii umpleti de bani!
Unde e Dreptatea? Unde e Adevarul? O familie de tineri plateste pentru o garsoniera in Militari acelasi pret ca altii cu pile pentru o vila la Snagov? Unii muncesc zece ani ca sa economiseasca avansul pentru creditul la banca, iar „baietii destepti” primesc intr-o zi proprietati de milioane de euro?
In parlament, iresponsabilitatea si complicitatea fac casa buna. Parlamentarii au modificat ordonanta de vanzare a caselor RAAPPS, din nou in interesul lor si al clientelei politice. Chiriasii cu pile au primit dreptul sa cumpere proprietatile fara sa participe la licitatie. Noroc ca le-a respins legea presedintele Basescu!
Primul instinct este sa-i huidui pe „baietii destepti”. De ce pe ei? RAAPPS ii vinde unuia casa cu un million de euro mai ieftin. Spuneti voi: e vinovat cel care-a cumparat-o sau RAAPPS ca a vandut-o ieftin?
Nu cumva ar trebui sa vina al treilea expert si sa verifice tranzactiile si functionarii de stat sa plateasca diferenta de pret? Noul secretar general al guvernului, Ilie Bolojan, a promis ca va scoate „surplusul” de vile la vanzare, dupa o evaluare corecta si transparenta.
Bun, sa se faca! Dar functionarii dinaintea lui, care au praduit patrimoniul statului, trebuie lasati in pace? Ce s-a furat, furat ramane? Ma tem ca da. Chiar daca vilele si terenurile stau marturie la invartelile imobiliare ale fostilor directori de la RAAPPS, firele subterane care ii leaga de lumea politica ii scutesc de neplaceri.