MIHAI COSMA: Adio, Gian Carlo Menotti

MIHAI COSMA: Adio, Gian Carlo Menotti

Unul dintre cei mai iubiti compozitori de muzica contemporana, americanul de origine italiana Gian Carlo Menotti a murit, in prag de primavara, la Monte Carlo.

Maestrul a incetat din viata pe 1 februarie, la 95 de ani.  Castigator a doua Premii Pulitzer, initiator al reputatului „Festival al celor doua lumi” desfasurat anual la Spoleto, autor al unor lucrari prezentate pe toate meridianele, Menotti este deplans de intreaga lume muzicala. In mesajul sau de condoleante, presedintele Italiei afirma ca Menotti a fost un compozitor prestigios, de un inconfundabil geniu artistic, un mare iubitor al pacii... ale carui realizari reprezinta puncte de referinta pentru cultura mondiala.

Rareori s-a intamplat ca operele scrise in a doua parte a secolului al XX-lea sa mai atinga gradul de popularitate a muzicii clasice sau romantice. Si totusi, titluri precum „Telefonul”, „Amahl si vizitatorii nocturni”, „Mediumul”, „Consulul” se inscriu printre lucrarile moderne de succes, prezentate de nenumarate ori pe cele mai importante scene ale lumii.

Menotti a militat pentru promovarea culturii, pentru cunoasterea si recunoasterea valorilor spirituale dincolo de granitele nationale. A fost ales „Muzicianul anului” in 1991, fiind numit de critici „Un creator de anvegura renascentista”, care a readus teatrul muzical modern in atentia publicului.

Copil-minune, Menotti a inceput sa compuna de la 7 ani, iar la 11 ani avea deja in portofoliu doua opere! A studiat la Conservatorul din Milano si apoi la Curtis Institute din Philadelphia, recomandat fiind de dirijorul Arturo Toscanini. Succesul nu a intarziat sa apara: la 27 de ani deja i se juca prima opera la cel mai mare teatru liric al lumii, Metropolitan din New York.

A fost un artist cautat si iubit de presa, fiind prezent adesea in emisiuni televizate si in paginile celor mai importante ziare si reviste. Fiul sau Francis l-a reprezentat la Bucuresti, fiind invitat de soprana Mariana Nicolesco, colaboratoare a maestrului. Din pacate, operele lui Menotti nu figureaza in repertoriul teatrelor lirice din Romania. Dar, nu-i asa, niciodata nu este prea tarziu...

Ne puteți urmări și pe Google News