Mihai Baicu a murit în echipamentul naţionalei

Mihai Baicu a murit în echipamentul naţionalei

Fostului atacant, decedat luni seară la doar 33 de ani, i-au fost fatale preinfarctul suferit recent şi viaţa de petrecăreţ pe care a dus-o.

O nouă dramă a lovit, pe neaşteptate, fotbalul românesc. Fostul atacant Mihai Baicu a murit la o vârstă la care alţii sunt în vârful carierei (33 de ani), în urma unui stop cardio-respirator. Luni seară, când furtuna care s-a abătut asupra Capitalei se mai potolise, Baicu şi prietenii săi au început un meci de fotbal pe un teren sintetic aflat în apropierea Stadionului Steaua. „A intrat la 20.10 şi a jucat zece minute. Echipa sa a pierdut şi s-a retras pe terasă. A cerut o apă şi o cafea. La un moment dat, s-a ridicat în picioare şi a zis: «Mi-e rău. Nu mai am aer!» Imediat, a căzut în cap”.

La 20.34 am chemat salvarea. A fost şi duminică aici. Venea de câte trei-patru ori pe săptămână”, şi-au amintit administratorii terenului. „A murit în echipamentul naţionalei României”, ne-a transmis ieri, cu glasul stins, soţia sa, Flori.

Salvare utilată necorespunzător?

Administratorii terenului au spus că salvarea a venit după „5-7 minute”, prietenii susţin că a aceasta a apărut după „20-25 de minute”. Fostul fotbalist Ciprian Mozacu, printre primii care au ajuns la locul tragediei, a dezvăluit că prima ambulanţă nu era utilată corespunzător.

„Am oprit un echipaj SMURD care trecea prin zonă”, şi-au amintit amicii lui Baicu. „Au încercat să-l resusciteze timp de două ore, dar degeaba. Doctorii şi-au dat seama imediat că suferise un preinfarct cu câteva zile în urmă. De fapt, el se tot văita că-l doare ba capul, ba pieptul”, susţin apropiaţii. După ce i s-a făcut autopsia, medicii le-au transmis prietenilor că, şi dacă ar fi primit imediat primul ajutor, tot n-ar fi scăpat. „Avea inima mărită, suferea de cardiopatie ischemică”, ne-au declarat cunoscuţii fostului fotbalist.

Mihai Baicu va fi înmomântat mâine, la Cimitirul Ghencea 2.

CARTE DE VIZITĂ

În 2004 a fost suspendat pentru dopaj

  • Data şi locul naşterii: 21.09.1975, Bucureşti
  • Postul pe care a jucat: atacant
  • Echipele la care a evoluat: FC Naţional, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Gloria Corneşti, Foresta Suceava, Cittadella Padova (Italia), US Cremonese (Italia), FC Braşov, Farul şi Ceahlăul
  • Meciuri/goluri în Liga I: 112/17
  • Meciuri/goluri în străinătate: 57/7
  • Cel mai controversat moment al cariereai sale s-a petrecut în 2004. După un meci Sportul - Farul, Senin şi Apostol au fost depistaţi pozitiv. Baicu a recunoscut că proba de urină era a lui şi că luase Furosemid pentru a slăbi. A fost suspendat.

CE I-A GRĂBIT DISPARIŢIA

A mai avut probleme cardiace şi lua frecvent Furosemid

Mihai Baicu a lăsat în urmă trei fetiţe orfane şi multe dorinţe neîmplinite. Flori, soţia sa, nu ştia cum să le anunţe pe Miruna (10 ani) şi pe Rebecca (6 ani) că tatăl lor nu mai trăieşte.

„Vrea să le spună că tatăl lor a plecat cu maşina la Constanţa. Dar cea mare sigur îşi va da seama, dacă o vede în doliu şi cu ochii înlăcrimaţi”, murmurau ieri apropiaţii, care păzeau intrarea în blocul de pe strada Cobadin, unde locuia ex-fotbalistul. A treia fetiţă, Alessia (3 ani), locuieşte la Constanţa şi provine dintr-o relaţie extraconjugală.

Visa să-şi cumpere o baltă

Mihai Baicu trebuia să meargă ieri la pescuit cu un prieten. Plănuia să concesioneze împreună cu alt amic o baltă în comuna Bogdana (judeţul Teleorman).

„A vorbit cu primarul, i-a spus că mai aduce doi-trei foşti fotbalişti care s-au retras şi că face o echipă frumoasă acolo”, ne-a dezvăluit un amic. Bai cu dorea să-şi cumpere şi o vilă la Domneşti pentru a nu mai locui cu socrii. El a avut o terasă în Mamaia şi deţinea în Constanţa o afacere cu mobilă.

Marin Barbu l-a antrenat pe Baicu la Foresta şi la Ceahlăul, ultima oară în 2006. „Avea un suflet şi o minte de copil. Se lăsase de fotbal şi începuse să se îngraşe. Îi plăceau mâncărica şi şpriţul.”

„A fost talentat”

„La Foresta i-au găsit ceva la inimă. S-a spus ulterior că a fost o greşeală, dar el a luat atunci o săptămână de pauză”, şi-a amintit „Magiun”.

Apropiaţii fostului jucător susţin că, speriat de faptul că luase proporţii (avea o greutate de 110 kilograme), Mihai lua medicamente pentru slăbit. De bază era Furosemid, o pastilă care ajută la eliminarea apei din organism.

Ultima apariţie în presă a lui Mihai Baicu a fost în EVZ, în numărul de pe 1 mai 2009. Fost jucător al lui Răzvan Lucescu la FC Braşov, Baicu a scos la iveală aspecte necunoscute despre noul selecţioner.

„Chiar dacă am avut un conflict cu Mihai, în primul meu an de antrenorat, când l-am scos din lot la FC Braşov, ne-am împăcat apoi. A fost talentat. Dacă ar fi avut o viaţă extrasportivă corectă, nu ar fi ajuns la acest moment tragic atât de devreme. Cazul lui trebuie să fie învăţătură de minte şi pentru alţi sportivi”, ne-a spus ieri Răzvan. În fotbal, Baicu a debutat la juniorii Stelei, dar era fan al „câinilor roşii”. (a contribuit Daniel Conţescu)

"Dacă ar fi fost un pic mai cumpătat în viaţa extrasportivă, ar fi fost uşor un jucător de echipa naţională. La înălţimea lui, peste 1,85 metri, avea o tehnică foarte bună.", Marin Barbu, fostul antrenor al lui Mihai Baicu la Foresta şi la Ceahlăul

CLIPELE DINAINTEA DECESULUI

„Din picioare, a căzut direct în cap!”, povestesc îngrijitorii terenului

Locul unde a murit fostul fotbalist se află la câţiva metri de Bulevardul Ghencea, într-o zonă extrem de poluată la ore de vârf. Aici, pe un teren sintetic, Mihai obişnuia să joace fotbal cu prietenii, de trei ori pe săptămână. „Jucau în sistemul 10 minute sau la două goluri. După ce echipa lui a ieşit de pe teren, el s-a aşezat la terasă, unde a cerut apă şi o cafea, apoi s-a ridicat, simţind că nu mai are aer. Din picioare, a căzut direct în cap!”, au dezvăluit îngrijitorii terenului, care-i aparţine lui Cătălin Dănilescu, fiului fostului oficial de la Dinamo.

ULTIMUL MECI. Acesta este terenul unde Mihai juca regulat fotbal Foto: Răzvan Vălcăneanţu

Ne puteți urmări și pe Google News