Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat ce trebuie să facem după un weekend cu tentații alimentare, mâncăruri copioase, produse de fast-food sau dulciuri.
Mihaela Bilic, sfaturi după ce am făcut-o lată mâncând ca spații în weekend
Mihaela Bilic nu ascunde faptul că în weekend apar tentațiile alimentare, și anume mâncăruri copioase, produse de fast-food sau dulciuri. În această situație, ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu două kg în plus pe cântar? Răspunsul îl veți regăsi în strategiile enumerate mai jos:
Varianta 1: Plătiți-vă datoria cât mai rapid
Medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe ultimele 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână.
Dacă azi ați cheltuit un buget de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foame, ca să vă plătiți datoria.
Masă de sărbătoare cu trei feluri de mâncare și desert? A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt. În felul acesta festinul se repartizează pe două zile și nu depășiți bugetul caloric”.
Varianta 2: Strângeți bani albi pentru zile negre
Mihaela Bilic a mai subliniat că „în nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar?
Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi, două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend”.
Varianta 3: Treceți excesul alimentar la capitolul „excepție” și reveniți la dieta obișnuită
Mihaela Bilic afirmă că „alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea.
Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Doar dacă faceți din ele un obicei, apar problemele”, a scis medicul nutriționist pe social media.