Ursula von der Leyen, mână întinsă pentru Italia. UE va intensifica asistența din partea Agenției Uniunii Europene pentru Azil și a agenției UE de pază de coastă și frontieră, Frontex. Comisia dorește, de asemenea, să faciliteze transferul persoanelor care sosesc în Lampedusa, inclusiv spre alte țări europene
Ursula von der Leyen are un plan pentru a ajuta Italia. O vizită și un plan de urgență. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit duminică, 17 septembrie, un plan de urgență pentru a ajuta Italia să gestioneze sosirea unui număr record de imigranți pe teritoriul său.
După ce a vizitat, împreună cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, centrul de primire pentru migranți din Lampedusa, Ursula von der Leyen a detaliat un plan de ajutor în 10 puncte menit să gestioneze situația actuală, să distribuie mai bine solicitanții între țările europene și să prevină repetarea episoadelor de sosiri în masă, care pun o presiune semnificativă asupra capacităților logistice și administrative ale peninsulei.
Acest plan ar trebui să combine fermitatea împotriva contrabandiștilor și facilitarea căilor legale de intrare în spațiul european pentru candidații eligibili pentru azil.
Bruxelles-ul intenționează mai întâi să consolideze asistența acordată Italiei, prin Agenția Uniunii Europene pentru Azil și a agenției UE de pază de coastă și frontieră, Frontex, pentru a asigura înregistrarea migranților, amprentarea, interviurile etc. Frontex și alte agenții vor trebui, de asemenea, să intensifice supravegherea mărilor și să prezinte „opțiuni pentru extinderea misiunilor navale în Mediterana”.
Ursula von der Leyen: „O provocare europeană”
Comisia vrea să faciliteze transferul persoanelor care sosesc în Lampedusa inclusiv în alte țări europene. „Imigrația ilegală este o provocare europeană care necesită un răspuns european”, a insistat Ursula von der Leyen în timpul unei conferințe de presă la Lampedusa. „Îndemnăm celelalte state membre să folosească mecanismul de solidaritate voluntară”, a spus ea, fără a menționa Germania, care a decis recent să nu mai primească migranții care sosesc în Italia.
Planul intenționează, de asemenea, să îmbunătățească dialogul cu principalele țări de emigrare de pe această rută, în vederea readmiterii cetățenilor lor care nu îndeplinesc condițiile de azil, în special Guineea, Coasta de Fildeș, Senegal și Burkina Faso. Acorduri și cu țările de origine și de tranzit pentru a reduce numărul de plecări, în special Tunisia, de unde se îmbarcă marea majoritate a persoanelor care sosesc în Lampedusa. UE a semnat un parteneriat cu Tunisia în iulie, menit să reducă sosirile de migranți pe coastele italiene în schimbul unui ajutor financiar.
Ursula von der Leyen a estimat duminică că UE ar trebui să accelereze plata acestui ajutor către Tunisia, iar Giorgia Meloni a invocat posibilitatea unui ajutor european pentru a susține țara nord-africană să-și completeze bugetul, deși Fondul Monetar Internațional condiționează acordarea unui credit de 1,9 miliarde de dolari de adoptarea unor reforme pe care președintele Kais Saied le respinge. Comisia dorește și să „sporească campaniile de conștientizare și comunicare pentru a descuraja traversarea Mediteranei”, „continuând să lucreze pentru a oferi alternative precum admiterea umanitară și canalele legale de imigrație”.
sursa: RADOR RADIO ROMANIA