MIGRANȚII aduși în România, pe MAREA NEAGRĂ, vor fi RETURNAȚI autorităților din TURCIA

MIGRANȚII aduși în România, pe MAREA NEAGRĂ, vor fi RETURNAȚI autorităților din TURCIA

Șeful Poliției de Frontieră Române, chestorul general de poliției Ioan Buda, a anunțat că ultimul grup de 65 de migranți aduși, în 28 noiembrie, cu o navă la Constanța de către două călăuze din Turcia vor fi returnați autorităților turce în baza acordului de readmisie care a intrat în vigoare la 1 octombrie a.c. Acordul de readmisie între partea româna și turcă a fost încheiat în 2013.

Poliția de Frontieră Româna a preluat, astăzi dimineață, de la partea bulgară, președinția Forumului de Cooperarea la Marea Neagră în cadrul celei de a XVIII-a întâlniri anuale a șefilor Polițiilor de frontieră/Gărzilor de Coastă din țările riverane Mării Negre. La evenimentul care se desfășoară pe durata a două zile, la Mamaia, participă șefii polițiilor de frontieră din România, Bulgaria, Turcia, Ucraina și Federația Rusă. Potrivit chestorului Ioan Buda, reprezentanții țărilor participante vor discuta despre dezvoltatea și implementarea unui sistem comun de prevenire pentru detectarea activităților ilegale pe Marea Neagră. Vor avea loc și trei exerciții comune de acțiune pe mare.

Șeful Poliției Române de Frontieră, chestorul Ioan Buda, a confirmat, pentru EVZ,  că la 1 octombrie a intrat în vigoare acordul de readmisie cu partea turcă, ultimul grup de migranți ajunși în România pe Marea Neagră urmând să fie returnați autorităților turce. “Am discutat cu omolgul meu din Turcia, au și primit documentele, le analizează, se identifică persoanele și în 72 de zile vom primi răspuns. De acum încolo, așa se va proceda. Acest acord care a fost semnat în 2013 a intrat în vigoare doar la 1 octombrie 2017. Astfel de acord există și cu Bulgaria și, subliniez, până acum nu am avut cazuri la frontiera terestră să nu fie persoanele returnate și să nu fie acceptate de statul bulgar” a explicat Ioan Buda. 

Cazurile de migrație pe Marea Neagră au început în 2013, fiind vorba de o rută relativ tânără. După o perioadă de “îngheț”, de doi ani, în 2017 au fost șase cazuri importante cu peste 500 de migranți aduși cu ambarcațiunile pe mare. “Migranții, sau ambarcațiunile care vin  în România ajung în larg, fie de pe coasta europeană, fie de pe coasta asiatică a Turciei, și sunt observate atunci când intră în raza de acțiune a SCOMAR-ului. (Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra, al Gărzii de Coastă Române). Să nu uităm o chestiune importantă pentru noi că,  indiferent de ce acțiune de supraveghere sau intervenție avem  la Marea Neagră se transformă într-o acțiune de salvare.” 

Ne puteți urmări și pe Google News

E greu de prevăzut un alt val de migranți, potrivit șefulului Poliției de Frontieră Române, chestor Ioan Buda: “Vă pot spune că pe această rută vest balcanică sunt în dinamică aproximativ 80.000 de migranți. În fiecare stat membru există un număr de migranț. Colegii turci spun că fac tot ceea ce ține de ei pentru a monitoriza coasta Turciei și frontiera terestră a Turciei cu Bulgaria”. Iar la granița cu Ungaria “nu a fost niciodată o discuție cu privire la construirea unui gard la frontiera cu Ungaria. Avem o cooperare foarte bună cu autoritățile ungare. Acolo, efectuăm controlul în comun în punctele de trecere  a frontierei  și bineînțeles și supravegherea frontierei în comun”.