Mierea de manuka - rezultată din recoltarea polenului de la arborele de manuka, plantă endemică pentru teritoriul Noii Zeelande - are extraordinare proprietăți vindicative. Asta o face extrem de costisitoare - potrivit specialistului consultat de EVZ, Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației Asociațiilor Apicole din România (ROMAPIS), un kilogram costă sute de dolari, în funcție de an, concentrația de metilglioxal (substanță care indică puterea antibacteriană) etc. -, dar o și transformă în cel mai falsificat produs apicol din lume. Cum mierea de manuka a pătruns de ani buni și pe piața din România, vă oferim, mai jos, un material pe cât de util, pe atât de interesant.
Care este, concret, povestea mierii de manuka? Are, întradevăr, calitățile despre care se vorbește? Ce o face atât de deosebită? De unde o pot achiziționa românii fără să ia țeapă? Cât costă un kilogram de miere Manuka? La toate aceste necunoscute ne-a răspuns, amabil, Constantin Dobrescu, vicepreședintele Federației Asociațiilor Apicole din România (ROMAPIS): „Spre deosebire de situația mierii românești, mierea de manuka este o lecție de marketing excelentă, care aduce avantaje (meritate) celor care o produc. Această miere este rezultatul culesului de nectar al albinelor din florile unui arbust care crește în Noua Zeelandă. Este dovedit științific că are calități speciale, fiind apreciată pentru proprietățile sale curative ca efectul anti-bacterian și cel antioxidant. Dar succesul acestui produs este, în primul rând, rezultatul unui marketing eficient în care promovarea corespunzătoare deține un loc important, alături de o atentă monitorizare a autenticității. Ceea ce este firesc, în condițiile în care producția mondială de 1.700 de tone se realizează în totalitate în Noua Zeelandă, dar pe piața globală se vând anual vreo 10.000 de tone de pretinsă miere de manuka”.
Sfatul specialistului: „Cumpărați doar miere certificată de APMNZ”
Așadar este falsificată la scară mare! „Evident. De altfel, așa se întâmplă cu orice produs de calitate, căutat pe piață, dar și cu un preț pe măsură”, apreciază Constantin Dobrescu. Cât costă un kilogram de miere Manuka? Dl Dobrescu este pe fază: „Prețul de vânzare al mierii de manuka de origine certificată variază în funcție de calitate (existând un sistem bine structurat de evaluare a calităților curative al fiecărui produs pus pe piață). Prețul este, în orice caz, de ordinul sutelor de dolari/kg. Dacă sunt doritori, românii dispuși să plătească aceste prețuri cred că cel mai bine ar fi să se documenteze cu atenție înainte de a cumpăra. O garanție ar putea fi certificarea de către Asociația Producătorilor de Manuka din Noua Zeelandă (APMNZ)”.
Distruge microorganisme precum E. Coli
Ce beneficii ar putea avea introducerea în alimentație a mierii de manuka? Multe! Se spune că, dincolo de proprietățile curative specifice oricărui tip de miere - somn odihnitor și profund, tratarea eficientă a rănilor și a arsurilor superficiale etc. -, mierea de manuka îmbunătățește sănătatea orală prin împiedicarea formării plăcii bacteriene, implicit a cariilor. Ameliorează efectele devastatoare ale paradontozei, întărește imunitatea și previne infecțiile respiratorii și se constituie în remediu natural împotriva afecțiunilor gastro-intestinale. Mai mult, mierea de manuka ar fi foarte eficace în distrugerea unor microorganisme periculoase, cum ar fi: E. Coli, Staphilococus Aureus, Streptococus Fecalis etc.
DESPRE MGO™, FACTORUL UNIC AL MIERII DE MANUKA Ce înseamnă MGO™?
Potrivit informațiilor furnizate de platforma apiland.ro, MGO™ este prescurtarea pentru Metilglioxal, componenta activă a mierii de Manuka responsabilă pentru proprietăţile sale unice antibacteriene. Această substanță se formează în mod natural în nectarul florilor de Manuka, din care albinele prepară mierea.
Factorul MGO™ are rolul de a indica puterea antibacteriană a mierii de Manuka, prin măsurarea nivelului de metilglioxal din miere. Cu cât nivelul MGO™ este mai mare, cu atât proprietățile antibacteriene ale mierii sunt mai puternice. Acest factor este o constantă în mierea de Manuka și se măsoară în mg/kg.
MGO™ este marcă înregistrată Manuka Health New Zeeland Ltd. și doar mierea testată în laboratoarele certificate și autorizate din Noua Zeelandă poate purta această etichetă.
Care sunt avantajele sistemului de certificare MGO™?
Nu toată mierea Manuka este la fel. Nivelul de metilglioxal (MGO) poate varia foarte mult de la o miere la alta. Acesta este motivul pentru care Manuka Health testează și certifică fiecare lot de miere de Manuka MGO™ pentru a garanta nivelul de metilglioxal indicat pe etichetă.
Manuka Health a dezvoltat sistemul de evaluare și de asigurare a calității MGO™ bazându-se pe dovezile științifice descoperite în anul 2008, de profesorul Thomas Henle și de grupul său de cercetare din cadrul Universității Tehnice din Dresda, Germania. Aceștia au identificat metilglioxalul (MGO) ca unul dintre compușii principali găsiți în mierea de Manuka din Noua Zeelandă. Sistemul MGO™ de evaluare și asigurare a calității mierii de Manuka oferă clienților posibilitatea de face o alegere conștientă a mierii pe care o cumpără. Cu cât factorul MGO™ este mai mare, cu atât acțiunea antibacteriană a mierii este mai crescută.
Cum aleg factorul MGO™?
Atunci când cumperi miere de Manuka, este recomandat să ții cont de istoria afecțiunii pe care vrei să o tratezi sau de motivul pentru care vrei să consumi această miere. Dacă nu ai o recomandare din partea unui medic, te poți ghida după indicațiile producătorului. Este important dacă afecțiunea este cronică sau nu și dacă ai administrat deja o perioadă antibiotice puternice.
Atenție la etichetă!
Cea mai simplă metodă de verificare a mierii Manuka implică citirea cu atenție a etichetei. Aceasta trebuie să menționeze numele producătorului. De asemenea, țara de proveniență (și de ambalare) a produsului trebuie să fie Noua Zeelandă. Orice altă destinație menționată pe ambalaj nu poate decât să dovedească falsificarea mierii respective. În plus, recipientul cu miere de manuka trebuie să aibă specificat pe etichetă procentul de metilglioxal, substanța care-i conferă acestei mieri binecunoscutele proprietăți medicinale.